11.2 C
Ljubljana
četrtek, 23 marca, 2023

V ponedeljek se začenja sodni proces proti Harveyju Weinsteinu

Z izbiro porote se v ponedeljek v New Yorku začenja sodni proces proti nekoč slavnemu filmskemu producentu Harveyju Weinsteinu, ki ga več kot 80 žensk obtožuje spolnih napadov ali nadlegovanja. V New Yorku mu sodijo zaradi posilstva doslej še neimenovane žrtve in spolnega napada na Mimi Haleyi.

Sodnik James Burke, ki je leto dni zavračal številne poskuse Weinsteinovih odvetnikov, da se primer zavrže ali vsaj oslabi, je dovolil, da tožilstvo za priče pokliče še štiri druge ženske, ki Weinsteina prav tako obtožujejo spolnih napadov, čeprav niso del primera.

Nekdanja pomočnica producenta Mimi Haleyi trdi, da jo je Weinstein leta 2006 v svojem stanovanju v newyorškem Sohu prisilil v oralni spolni odnos, druga neidentificirana ženska pa trdi, da jo je leta 2013 posilil v hotelski sobi v New Yorku.

Domnevnima žrtvama bodo s pričanji pomagale še nekdanja igralka v seriji Sopranovi Annabella Sciora, ki bo opisala, kako jo je Weinstein posilil leta 1993 in 1994, ter tri prav tako doslej še neidentificirane ženske, ki ga obtožujejo napadov leta 2004, 2005 in 2013.

Za Weinsteina so se težave začele oktobra 2017 s člankoma v New York Timesu in reviji New Yorker, ki sta objavila izpovedi več domnevnih žrtev posilstev in spolnega nadlegovanja. Doslej je Weinsteina tovrstnih dejanj obtožilo okrog 80 žensk, med njimi številne slavne filmske igralke.

Obtožbe so okrepile gibanje za pravice žrtev spolnih nadlegovanj in posilstev s strani mogočnih moških, imenovano Tudi jaz (Mee too). Zaradi razkritij so bile vložene številne tožbe, uničene kariere, mnoge industrije pa so začele spreminjati odnose na delovnih mestih.

Weinstein se je po objavi člankov opravičil in si vzel dopust, s katerega se ni vrnil. Njegovo podjetje The Weinsten Company je končalo v stečaju, izgubil je članstvo v Ameriški akademiji filmskih umetnosti in znanosti, ki podeljuje nagrade oskar, in v številnih drugih organizacijah.

Maja lani se je predal policiji v New Yorku, nato se na sodišču izrekel za nedolžnega in odšel na prostost po plačilu milijona dolarjev varščine. Pristati je moral na elektronsko sledenje in predati potni list. Njegovi odvetniški ekipi, ki se je redno menjavala, je uspelo doseči, da je sodišče zavrglo eno od obtožb, ker je igralka Lucia Evans tožilcem dala drugačne izjave o domnevnem spolnem napadu Weinsteina, kot jih je dala drugim pričam.

Med čakanjem na sojenje so Weinsteinu povišali varščino na pet milijonov dolarjev, ker je posegal v elektronsko napravo za sledenje gibanju, kmalu zatem, prav tako decembra lani, pa je dal intervju za New York Post, v katerem je ponovil, da so bili vsi njegovi spolni odnosi z ženskami prostovoljni. To bo tudi glavni argument njegove odvetniške ekipe, ki jo sedaj vodi ženska Donna Rotunno.

Odvetnica bo skušala poroto prepričati, da Weinsten sicer ni noben angel in so njegova dejanja morda moralno zavržna, vendar pa ni posiljevalec oziroma kriminalec. Obe domnevni žrtvi sta imeli namreč tudi po domnevnih spolnih napadih še naprej dobre odnose z Weinsteinom, z njim sta se videvali in komunicirali.

Izbira porote je v ZDA ponavadi težaven proces, vendar za odmevne procese, kot je Weinsteinov, prostovoljcev ne manjka. Tožilstvo bo moralo sicer brez razumnega dvoma dokazati, da pri Weinsteinovih spolnih odnosih ni bilo nič prostovoljnega. Obramba bo verjetno skušala poroti predstaviti primer nekdanjega vodilnega detektiva Nicholasa DiGaudia, ki je eni od domnevnih žrtev priporočil, da pred tožilci skrije informacije, ki lahko pomagajo Weinsteinu.

Tožilstvu pa vsekakor pomaga dejstvo, da je sodnik dovolil izpovedi štirih domnevnih žrtev, ki bodo podkrepile primer proti Weinsteinu, za katerim bodo v sodni dvorani poleg vojske novinarjev sedele tudi številne druge domnevne žrtve.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine

2 KOMENTARJI