23.9 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

V nizkem štartu: vse je pripravljeno na Evrovizijo!

V areni Altice v Lizboni potekajo še zadnje priprave na začetek 63. tekmovanja za pesem Evrovizije. Slovenijo bo v četrtkovem polfinalu kot predzadnja zastopala Lea Sirk s skladbo Hvala, ne! Na tekmovanju, ki ga Portugalska gosti prvič v zgodovini in ga spremlja slogan Vsi na krov!, se bo pomerilo 43 držav, zmagovalec pa bo znan v soboto, 12. maja.

Arena Altice na severovzhodu Lizbone s kapaciteto 20.000 obiskovalcev bo prizorišče vseh treh evrovizijskih večerov, ki jih po zaslugi Salvadorja Sobrala in pesmi Amor Pelos Dois prvič v zgodovini gosti Portugalska.

Za zmago se bo potegovalo rekordnih 43 držav, toliko jih je nastopilo tudi leta 2008 in 2011. Po letu premora se vrača Rusija, prvič od leta 2011 pa se nobena od držav evrovizijskemu nastopu ni odpovedala.

Favoritinja Izraelka, slovenska predstavnica na repu lestvice

Lea Sirk se bo v boj za finale podala 10. maja kot predzadnja, 17. po vrsti. Na velikem evrovizijskem odru bodo ob njej nastopile še štiri plesalke, Karin Putrih, Tajda Kožamelj, Veronika Škrlj in Anja Möderndorfer, kot spremljevalna vokalistka pa Karin Zemljič.

Svojo prvo evrovizijsko vajo je Lea Sirk v opravi Davida Hojnika, podobni tisti z Eme, že opravila. Razkrila je, kako refren pesmi zveni v portugalščini in kot gre brati na spletnih portalih, je poskrbela tudi za mini šok. Proti koncu skladbe namreč za nekaj sekund zmanjka glasbene podlage, da se zdi, kot da gre za tehnične težave.

Slovenija med komentatorji na spletnih omrežjih, podobno kot leta prej, “slovi” kot ena najbolj podcenjenih držav. Na stavnicah, ki so se v preteklosti izkazale za zelo zanesljive, ji ne kaže najbolje, saj zaseda rep lestvice. Prednjačijo Izrael, Norveška, Francija, Češka in Bolgarija.

Slovenija se bo na drugem predizboru, 10. maja, za eno od desetih vstopnic za sobotni finale potegovala skupaj z Norveško, Romunijo, Srbijo, San Marinom, Dansko, Rusijo, Moldavijo, Nizozemsko, Avstralijo, Gruzijo, Poljsko, Malto, Madžarsko, Latvijo, Švedsko, Črno goro in Ukrajino.

Dva dni prej, 8. maja, se bodo predstavili Azerbajdžan, Islandija, Albanija, Belgija, Češka, Litva, Izrael, Belorusija, Estonija, Bolgarija, Makedonija, Hrvaška, Avstrija, Grčija, Finska, Armenija, Švica, Irska in Ciper.

Vsi na krov!

Dvajset držav, ki bodo zbrale največ točk iz glasovanja in od strokovnih žirij, se bodo pridružile velikim petim, ki imajo že zagotovljeno mesto v finalu – Nemčiji, Franciji, Italiji, Veliki Britaniji in Španiji – ter gostiteljici Portugalski.

V drugem predizboru bodo glasovali tudi slovenski gledalci in poslušalci ter slovenska strokovna žirija. V finalu bo nato o zmagovalcu odločilo telefonsko glasovanje in točke petčlanske strokovne žirije iz vseh 43 držav udeleženk. Iz Slovenije bo točke v Lizbono sporočila slovenska evrovizijska predstavnica leta 2011 Maja Keuc.

Gostiteljica letošnje Evrovizije, portugalska nacionalna televizija RTP, se je skupaj z Evropsko radiofuzno zvezo (EBU) odločila za slogan All aboard! ali Vsi na krov!, navdih za grafično podobo, ki združuje kar 12 različnih zgodb, pa so našli v oceanu.

Slogani evrovizijskih izborov so bili v zadnjih letih različni. Na tem največjem glasbenem tekmovanju so že bivali pod enotnim nebom (Istanbul, 2004), čutili ritem (Atene, 2006) in srčni utrip (Düsseldorf, 2011), vsi so bili eno (Malmö, 2013), prižigali so ogenj (Baku, 2012) in gradili mostove (Dunaj, 2015).

Lani, ko so v Kijevu slavili raznolikost, je Slovenijo v prvem polfinalu kot predzadnji zastopal Omar Naber s skladbo On My Way, a se ni uspel prebiti v finale.

Skozi tri večere evrovizijskega tekmovanja bodo popeljale štiri voditeljice, Filomena Cautela, Silvia Alberto, Daniela Ruah in Catarina Furtado, za slovenske gledalce pa bo vse tri televizijske prenose tradicionalno komentiral Andrej Hofer.

Neposredni prenos, ki ga bodo predvajali na TV SLO 2, Valu 202, Radiu Maribor in RTV 4D, se bo vsakič pričel ob 21. uri.

Vse evrovizijske skladbe bi preposlušali v 72 urah

Kot je med zanimivi dejstvi izpostavljeno na spletni strani tekmovanja, ki poteka od leta 1956, se je v 63-letni zgodovini nabralo prek 1500 pesmi, za katere bi porabili kar 72 ur, če bi jih poslušali brez premora.

S sedmimi zmagami je Irska najuspešnejša država na Evrosongu. Švedska je zmagala šestkrat, medtem ko imajo Luksemburg, Francija in Velika Britanija pet zmag.

Najbolj impresiven debi je leta 1994 uspel Poljski, ko je Edyta Gorniak zasedla drugo mesto s pesmijo To Nie Ja, veliko zmagoslavje je leta 2007 uspelo tudi Srbiji, ki je prvič nastopila kot samostojna država in zmagala po zaslugi Marije Šerifović in njene balade Molitva.

Kljub temu, da je Evrovizija potekala 62-krat, ima 65 zmagovalcev. Leta 1969 so enako število točk zbrale Velika Britanija, Španija, Nizozemska in Francija. Najuspešnejša evrovizijska zmagovalka je švedska pop skupina Abba, ki je svetovno slavo in prepoznavnost ohranila tudi po razhodu leta 1983.

Od leta 2015 je Evrovizija zapisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najdlje trajajoče vsakoletno televizijsko glasbeno tekmovanje.

Slovenija na Evroviziji sodeluje od leta 1993

Lea Sirk je 24. slovenska predstavnica na tekmovanju za pesem Evrovizije, kamor Slovenija, odkar je poskušala prepričati s Tihim deževnim dnevom, svojega predstavnika pošilja od leta 1993. Tekmovanja se je nato udeležila vsako leto, razen leta 1994 in 2000, ko je morala zaradi slabih rezultatov sodelovanje izpustiti.

V finale tega evropskega tekmovanja, ki si ga vsako leto ogleda okoli 200 milijonov ljudi po vsem svetu, se je Sloveniji, odkar so bili leta 2004 uvedeni polfinalni večeri, uspelo prebiti štirikrat. Leta 2007 z Alenko Gotar (Cvet z juga), leta 2011 z Majo Keuc (No One), leta 2014 s Tinkaro Kovač (Round and Round) in leta 2015 z Maraayo (Here For You).

Slovenija zmage še nima, najboljši slovenski uvrstitvi sta sedmi mesti Darje Švajger s pesmijo Prisluhni mi (1995) in Nuše Derenda z Energy (2001). Darja Švajger je štiri leta kasneje zopet poskusila srečo na Evroviziji, pesem For a Thousand Years ji je prinesla 11. mesto. Dvakrat se je tekmovanja udeležil le še Omar Naber, prvič leta 2005, ko je z balado Stop nastopil na jubilejni, 50. Evroviziji, in drugič lani v Kijevu z On My Way.

Naber je obakrat obtičal v polfinalu, a tudi po drugem neuspešnem boju za finale ni bil razočaran. Večkrat je namreč poudaril, da na Evroviziji glasba ni edini dejavnik, ki šteje. Večji vpliv ima promocija. Slovenija pa da se ne more kosati z državami, ki v promocijo vlagajo izjemno visoke zneske. Obenem po njegovih besedah v Sloveniji Evrovizije ne jemljemo tako zelo resno kot nekatere druge države, med katerimi je izpostavil Ciper.

Podobno meni tudi Lea Sirk, ki je pred odhodom v Lizbono v pogovoru za STA poudarila, da Slovenija, ki jo bo zastopala s skladbo Hvala, ne!, možnosti za zmago nima. Glasbenica sicer evrovizijskega odra ne bo okusila prvič, saj je kot spremljevalna vokalistka leta 2014 na Evrosongu spremljala Tinkaro Kovač v Koebenhavnu, dve leti kasneje v Stockholmu pa ManuEllo.

Izbor za najboljšo evrovizijsko popevko poteka od leta 1956, ko je Švicar Marcel Besancon predlagal, da bi evropske države priredile tekmovanje po vzoru sanremskega festivala. Prvi gostitelj je bil švicarski Lugano, sodelovalo pa je sedem držav. Tekmovanje je postajalo vse bolj priljubljeno, razširilo se je na vso Evropo, v izboru pa sodelujejo tudi Turčija, Izrael, Azerbajdžan in Avstralija.

Izbor za slovensko pesem pripravlja RTV Slovenija z oddajo Ema. Leta 2012 je sicer predstavnika našla Misija Evrovizija (Eva Boto in Verjamem), leto kasneje pa sta bila pesem in izvajalec izbrana interno. A niti to ni pripomoglo k vidnejši uvrstitvi. Hannah Mancini je s pesmijo Straight Into Love v švedskem Malmöju, kjer je slavila Danska z nalezljivo Only Teardrops, v polfinalu pristala na zadnjem mestu.

Tabela z uvrstitvami slovenskih predstavnikov na tekmovanju za pesem Evrovizije.

leto      predstavnik     skladba   mesto
———————————————————————
1993 1X Band Tih deževen dan 21.
1995 Darja Švajger Prisluhni mi 7.
1996 Regina Dan najlepših sanj 21.
1997 Tanja Ribič Zbudi se 10.
1998 Vili Resnik Naj bogovi slišijo 18.
1999 Darja Švajger For a Thousand Years 11.
2001 Nuša Derenda Energy 7.
2002 Sestre Samo ljubezen 13.
2003 Karmen Stavec Nanana 23.
2004 Platin Stay Forever brez finala
2005 Omar Naber Stop brez finala
2006 Anžej Dežan Mr Nobody brez finala
2007 Alenka Gotar Cvet z juga 15.
2008 Rebeka Dremelj Vrag naj vzame brez finala
2009 Quartissimo in Love Symphony brez finala
Martina Majerle
2010 Ansambel Roka Narodnozabavni rock brez finala
Žlindre in Kalamari
2011 Maja Keuc No One 13.
2012 Eva Boto Verjamem brez finala
2013 Hannah Mancini Straight Into Love brez finala
2014 Tinkara Kovač Round and Round 25.
2015 Maraaya Here For You 14.
2016 ManuElla Blue and Red brez finala
2017 Omar Naber On My Way brez finala

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine