7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

V New Yorku vendarle premiera filma Amazing Grace o Arethi Franklin

Skoraj pol stoletja po nastanku bo premiero na festivalu DOC NYC v New Yorku dočakal film o nedavno preminuli glasbenici Arethi Franklin z naslovom Amazing Grace. Film je posnel režiser Sydney Pollack, dokončal pa ga je Alan Elliott. Pred tremi leti so ga želeli prikazati na festivalih v Torontu in Telluridu, a je glasbenica to preprečila.

 

Pollack je film posnel v dveh večerih januarja 1972 v losangeleški baptistični cerkvi, prikazuje pa 30-letno Aretho Franklin med raziskovanjem svojih gospel korenin. Istoimenski album, ki je potem nastal, je bil v ZDA prodan v več kot dveh milijonih izvodov in ostaja najbolje prodajani gospel album v živo vseh časov ter hkrati eden najbolje prodajanih pevkinih albumov, piše britanski The Guardian.

Pollack s kakovostjo filma ni bil povsem zadovoljen, predvsem ga je motilo, da zvoka ni bilo mogoče ustrezno povezati s posnetki. Tako je 20 ur neobdelanega materiala obležalo v studiih Warner Brothers, dokler leta 2007 ni kolutov odkupil producent Alan Elliott in dal gradivo digitalno restavrirati.

Premiero bi moral film dočakati že leta 2015, a je priznana ameriška soul pevka s pomočjo sodnega naloga projekcijo ustavila, ker naj bi film vseboval preveč glasbe z njenih koncertov in albumov, pri kateri niso bile upoštevane njene avtorske pravice, katerih uporabo za film je prepustila zgolj leta 2008 preminulemu Pollacku.

Sicer pa naj bi bil Arethi Franklin film všeč. Tako je po njeni smrti Elliott organiziral zasebno projekcijo filma za člane njene družine in dediče. Nečakinja glasbene dive Sabrina Owens je za filmsko revijo Variety dejala, da gre za izredno ganljiv in navdihujoč film, ki bo vsem tistim, ki pevke niso poznali kot izvajalke gospela, pokazal, kako raznolika je bila njena glasba.

Po projekciji je producent pridobil vse potrebne avtorske pravice, newyorška premiera pa je napovedana za 12. november.

Zadnje novice

Sorodne vsebine