13.4 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

V Mokronogu 20. mednarodni orgličarski festival – domačin Lojze Peterle bo igral orglice v družbi z Violeto Bulc

V mokronoškem Upravno-kulturnem središču bodo po popoldanskih koncertih na Mirni, v Trebnjem, Rakovniku in Krmelju drevi ob 18.30 pripravili gala koncert orgličarskih skupin, s čimer bodo končali današnji 20. mednarodni festival ustnih harmonik. Med nastopajočimi bosta evropski poslanec Lojze Peterle in evropska komisarka Violeta Bulc.

 

Pobudnik in vodja festivala Stane Peček je za STA povedal, da prireditelji pričakujejo približno sto orgličarjev iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške, ki bodo nastopili solistično ali v skupinah.

Jubilejni, 20. festival se bo sicer s koncerti v štirih krajih Mirnske in Temeniške doline, v dvorani Stik v Trebnjem, v domu Partizan na Mirni, v Gostilni Javornik na Rakovniku in v gostilni Marjana v Krmelju, začel ob 14. uri, omenjeni gala večer pa bo sooblikovalo 14 glasbenih skupin. Festival bo sklenila skupna izvedba ljudske Tam dol na ravnem polju, je še povedal Peček.

Festival je ob pomoči občin Trebnje in Mokronog-Trebelno ter številnih glasbenih zagnancev pripravila trebanjska območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Po Pečkovih besedah je namen revije oziroma festivala ustnih harmonikarjev še bolj približati ljudem to glasbilo in predstaviti že uveljavljene ter manj znane mojstre ustne harmonike oziroma orglic.

Med cilji festivala je tudi obujanje tega nekoliko pozabljenega priročnega glasbila, je nadaljeval Peček in pristavil, da po dveh desetletjih prirejanja mokronoškega festivala njegova strokovna komisija ugotavlja, da znanje udeležencev napreduje, dokaj zapostavljeno glasbilo pa se vrača v roke otrok in odraslih.

Po podatkih prirediteljev so prva dva festivala ustne harmonike v Trebnjem pripravili leta 1991 in 1992. Tema je sledil desetletni premor, dokler idejni vodja Peček, takratna vodja trebanjske izpostave javnega sklada za kulturne dejavnosti Mojca Femec in umetniški vodja Vladimir Hrovat festivala niso obudili in ga nadaljevali v Mokronogu.

Na mokronoškem odru je tako do zdaj solistično ali v skupinah nastopilo več kot sto slovenskih orgličarjev, hkrati je na festivalu sodelovalo skupaj več kot sto ustnih harmonikarjev s Hrvaške, iz Makedonije, Avstrije, Italije in Francije, so še zapisali prireditelji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine