7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

V Kanadi našli kopijo Princeovega “črnega” albuma

V Kanadi so našli redek izvod Princeove plošče The Black Album, ene najbolj iskanih vinilnih plošč vseh časov. Plošča bi morala iziti leta 1987, a je glasbenik, ki je na njej zabeležil nekatera svoja najbolj temna besedila, zahteval, da se jo uniči. Pet izvodov so lani odkrili v ZDA, pri čemer so eno od njih prodali za 42.298 dolarjev.

 

Ploščo je imel v lasti nekdanji zaposleni v tovarni gramofonskih plošč v Kanadi. Do nje se je dokopal, ko jo je dala natisniti Princeova založba Warner Bros. Ko je slišal, kakšen znesek so dosegle ostale kopije, se je povezal z Jeffom Goldom, nekdanjim podpredsednikom založbe, ki je v 90. letih sodeloval s Princeom, zdaj pa vodi trgovino glasbenih memorabilij Record Mecca.

Kot je Gold povedal za BBC, ve veliko o Princeovih ploščah, zato je bil presenečen nad kanadskim izvodom albuma, ker je menil, da ta ne obstaja. V tem letu je prodal že nekaj izvodov plošče The Black Album. V tem primeru, potem ko jo je podrobneje pregledal in potrdil njeno avtentičnost, jo lastniku pomaga prodajati prek spletne glasbene tržnice Discogs.

Ker pa je bila plošča večkrat predvajana, po pričakovanjih ne bo dosegla tolikšnega zneska kot njene ameriške različice. Kljub temu cena znaša 27.500 dolarjev, poroča BBC.

“Obstaja veliko resnih zbirateljev Princeove glasbe in povpraševanje močno presega ponudbo. Mislim, da bo hitro prodana,” je povedal Gold.

The Black Album je Prince nameraval objaviti po plošči Sign o’ the Times leta 1987. Izid je bil predviden decembra tega leta, a le nekaj tednov pred tem si je premislil, domnevno po izkušnji z ekstazijem. Naročil je, naj ploščo uničijo, in založba Warner Bros je privolila. Enako je storila že nekaj mesecev pred tem, ko je zvezdnik želel, da bi izšla “v črnini”, brez imena in umetniškega dela na naslovnici.

“Bila je zelo skrivnostna izdaja. Ni bilo singla, videa, nobene najave. Nihče ni vedel, da bo izšla,” je povedal Gold. Zaradi tega je bilo v proizvodnji plošč po njegovih besedah veliko skrivnosti, ko se je Prince odločil, da je ne bo objavil, pa so pri Warner Bros z lahkoto rekli, naj uničijo sleherno kopijo. Račun za več kot pol milijona izvodov je plačal sam iz avtorskega honorarja, ohranila pa se jih je le peščica.

The Black Album je sicer kot njegova 16. studijska plošča izšel leta 1994 kot omejena izdaja na CD.

Zadnje novice

Sorodne vsebine