15.3 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

V Indiji po protestih zaradi vstopa žensk v hindujski tempelj 750 aretacij

Po vstopu dveh žensk v enega od najsvetejših hindujskih templjev v južnem delu Indije v sredo, ki je sprožil množične proteste, je v tempelj v četrtek zvečer vstopila še tretja ženska. Zaradi nasilnih spopadov pa je policija v dveh dneh aretirala že več kot 750 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vstop dveh žensk v enega od najsvetejših hindujskih templjev Sabarimala v zvezni državi Kerala je v sredo izzvala nasilne spopade med zagovorniki in nasprotniki vstopa žensk med 10. in 50. letom starosti v tempelj. V tempelj pa je v četrtek ponoči vstopila še 47-letna vernica, ki jo je opazovala policija.

Vstop žensk v tempelj je v več krajih zvezne države izzval proteste in spopade med obema stranema, med drugim pred parlamentom v glavnem mestu Thiruvananthapuramu. Nasilne spopade je policija zaustavila s pomočjo solzivca in vodnih topov. Pričakujejo, da se bodo protesti nadaljevali tudi danes, čeprav so prepovedali shode v mestih Palakkad in Kasargod.

Do sedaj so aretirali že več kot 750 ljudi, od tega jih je 600 v začasnem priporu.

Ženski sta sicer v tempelj Sabarimala v policijskem spremstvu vstopili v sredo tik pred zoro in odšli neopaženi. Pri tem sta prebili blokado okoli templja, ki so jo tja postavili nasprotniki lanskoletne odločitve vrhovnega sodišča o ukinitvi prepovedi vstopa ženskam med 10. in 50. letom starosti.

Tempelj Sabarimala je že nekaj časa v središču obračuna med razjarjenimi tradicionalisti, ki podpirajo dolgoletno prepoved, ter aktivistkami, katerim so že večkrat preprečili vstop v tempelj, in njihovimi podporniki. Prvi minister zvezne države Kerala Pinarayi Vijayan je v zvezi s tem poudaril, da je policija dolžna nuditi zaščito vsakomur, ki želi vstopiti v svetišče.

Prepoved vstopa ženskam v letih, ko imajo menstruacijo, je indijsko vrhovno sodišče za nezakonito razglasilo konec septembra lani.

Zadnje novice

Sorodne vsebine