-1.4 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

V Franciji najdražje vino na svetu dobilo novega lastnika

Na avkciji na vzhodu Francije je novega lastnika za vrtoglavih 103.700 evrov našla skoraj 250 let stara steklenica vina Jura. Ob tem pa sta še dve drugi steklenici iste starosti presegli dosedanji rekordni znesek. “Nisem si mislila, da bodo steklenice dosegle tolikšno ceno,” je dejala dražiteljica Brigitte Fenaux.

 

Kot je dodala, je bil zadnji rekord postavljen leta 2011. Takrat so steklenico vina prodali za 57.000 evrov. Preostali dve steklenici sta na sobotni dražbi dosegli vrednost 76.250 in 73.200 evrov in prav tako presegli dosedanji rekord, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Steklenice Anatoile Vercel Vin Jaune, ki velja za enega najstarejših vin na svetu, so bile v posesti Vercelovih potomcev v vzhodnem francoskem mestu Arbois, blizu švicarske meje.

Kupci so bili Kanadčani in nekdo, ki je nekoč kupoval vino za Američane. “V sobi so bili številni proizvajalci vina, ki so veselo ploskali. Bilo je ganljivo,” je dejala Fenauxova.

Rekordno vino je leta 1994 poskusilo 24 strokovnjakov, ki so ocenili, da vino ponuja številne okuse. Med drugim se v njem prepletajo okusi orehov, začimb, karija, cimeta, vanilije in suhega sadja. Vinu so podali oceno 9,4 od 10.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine