23.8 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

V Cvetličarni nocoj koncert ob 60-letnici kantavtorja Adija Smolarja

Kantavtor Adi Smolar, ki je marca dopolnil 60 let, bo nocoj nastopil v Cvetličarni. Kot obljubljajo organizatorji, koncert ne bo posvečen le praznovanju njegovega osebnega jubileja, ampak tudi razigranemu slavljenju prijateljstva in prijaznih medčloveških odnosov, ki jih zagovarja glasbenik, znan predvsem po življenjskih modrostih v svojih pesmih.

 

Adi Smolar, ki velja za enega najizvirnejših in najplodnejših slovenskih kantavtorjev, se, kot so zapisali organizatorji koncerta, z leti ne obremenjuje in jih tudi ne kaže, se pa zaveda minljivosti vsega, zato se je odločil, da letošnje leto preživi v družbi svojih privržencev na koncertih po vsej Sloveniji. Večino koncertov ima že za seboj, za vrhunec pa je izbral ljubljansko Cvetličarno, kjer bo nastopil z Letečimi potepuhi in z nekaj drugimi glasbenimi gosti.

Avtor številnih pesmih, med katerimi jih je veliko že ponarodelo, skoraj 40 let v slovenski prostor prinaša življenjske resnice, s katerimi razveseljuje, opozarja na težave in tolaži. Poslušalce vseh generacij nagovarja z iskrenostjo, šegavostjo in navidezno preprostostjo svojih besedil, iz katerih je mogoče izluščiti prenekatero življenjsko modrost. Pri snemanjih in na koncertih za številčnejše občinstvo že od zgodnjih 90. let sodeluje z Leteči potepuhi.

Med Smolarjevimi uspešnicami velja omeniti pesmi, kot so Bog ne daj da bi crknu televizor, Je treba delat, Zlo počas, Dvajset ljubic, Neprilagojen in Daleč je za naju pomlad.

Izdal je 16 albumov. Nazadnje leta 2018 album Prav zdaj, v katerem se je ukvarjal z vprašanji življenja in smrti. Kot je dejal v nedavnem intervjuju za Večer, je izbral pesmi z dokaj močno sporočilno močjo, ki komercialno niso uspešnice. “Zdaj sem z leti še bolj verodostojen kot prej, da lahko mladim kaj povem. Teh nasvetov sem kar natrosil z željo, da bi ljudje lažje ločili med banalnostmi in resničnimi vrednotami življenja. Zato je poudarek na minljivosti, življenje nam je odmerjeno – in v tem času presodimo, kaj je smiselno in kaj ne, s čim se je smiselno obremenjevati in s čim ne, kaj je tisto, kar te osrečuje, in kaj je tisto, kar ti drugi govorijo, da te osrečuje,” je pojasnil glasbenik. Dodal je, da je spisal “kakih tri tisoč pesmi”.

Za svoje delo je Smolar prejel številna priznanja javnosti in stroke. Leta 2008 je dobil Ježkovo nagrado. V obrazložitvi je pisalo, da s svojimi pesmimi daje upanje mladim generacijam, da je na tem svetu vredno biti pošten, vredno ljubiti in delati dobre stvari.

Zadnje novice

Sorodne vsebine