0.9 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

V Brežicah razglasili Županovo vino za leto 2021

Piše: L. B.

V izboru vina za častni naziv Županovo vino so včeraj, 30. junija, na grajskem dvorišču brežiškega gradu razglasili rezultate ocenjevanja vin za leto 2021.

Izbiranje najboljših vin je bilo razdeljeno v tri kategorije: cviček PTP in beli bizeljčan PTP ter modra frankinja. Izbor vin poteka že od leta 2013 v organizaciji Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice in je namenjen promociji kakovostnih lokalnih vin ter spodbujanju kakovosti pri pridelovanju vin. V primerjavi z letom 2020 je bilo letos oddanih približno 20% več vzorcev.

Šest vinogradniških društev v Občini Brežice je prijavilo v zbor izbrana vina, ki so prejela najvišje število točk na društvenih ocenjevanjih vin. Ocenjevalna komisija vin je sestavljala Mileno Rožman (predsednica), Romana Baškovča, Miha Balona, Adija Broda in Joža Praha, ki so ocenili 70 oddanih vzorcev vin – 30 vzorcev cvička PTP, 16 vzorcev belega bizeljčana PTP in 24 vzorcev modre frankinje. Ocenjevanje je potekalo 16. junija 2021 v prostorih mestne hiše.

Ocenjevanje in izbor vin bistveno pomaga k rasti kakovosti vin v brežiški občini, je dejal župan Občine Brežice Ivan Molan.

Najvišje ocenjena vina, ki so prejela častni naziv Županovo vino, so: cviček PTP Bojane Unetič iz Vinogradniškega turističnega in kulturnega društva Gadova peč z oceno 16,30, beli bizeljčan PTP Vinske kleti Plevnik iz Vinogradniškega društva Sromlje z oceno 17,17, in za izbrano Županovo vino modra frankinja Janeza Cerjaka iz Vinogradniškega društva Sromlje z oceno 18,13.

Predsednica ocenjevalne komisije je priznala, da ima komisija pri ocenjevanju vse težje delo, saj je kakovost vin vse bolj izenačena. Zmagovalna vina so lepa in pitna s prijetno cvetico in svežino, je dodala Milena Rožman. Modra frankinja je visoko kakovostna, izvedeli pa so, od nemškega inštituta, da izhaja iz slovenskega področja.

Vsem udeležencem je župan podelil listine o sodelovanju, priznanje pa vsem trem zmagovalcem in prav tako simbolično nagrado vinogradniškim društvom, iz katerih prihajajo letošnji zmagovalci.

Dogodek je povezovala Anja Urek, glasbeni program pa sta pripravila Maja Weiss in Robi Petan. Po uradni razglasitvi rezultatov je sledila degustacija letošnjih županovih vin.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine