28.1 C
Ljubljana
torek, 16 avgusta, 2022

V arhivih Michaela Palina našli neuporabljena skeča skupine Monty Python

Michael Palin, član Monty Python, je lani junija londonski Britanski knjižnici podaril gradivo, povezano z ustvarjanjem te britanske humoristične skupine. V njegovem arhivu, ki vsebuje prek 50 zvezkov z osnutki skečev in idejami, so po pisanju tujih medijev našli dva neuporabljena skeča za film Monty Python in Sveti gral.

 

En skeč za film iz leta 1975 govori o knjigarni na Divjem zahodu, za katero je poročevalec sprva mislil, da je salon, medtem ko v drugem skeču nastopa “zaljubljeni roza vitez”. Ta zahteva poljub kralja Arthurja. “Nihče ne bo prečkal tega mostu, razen tisti, ki me bo poljubil,” pravi vitez, a ga Arthur zavrne. Začneta se ravsati, nato pa padeta drug na drugega, ko ju vidi skupina mimoidočih romarjev. “Lahko bi šla vsaj notri. Vsi veleposestniki ste enaki,” ob tem pripomni menih.

Skeča bodo javnosti skupaj s 50 skicirkami v londonski Britanski knjižnici predstavili še ta mesec. Razstava se bo po pisanju portala Variety imenovala Michael Palin, pisatelj, igralec in komedijant, na njej pa bodo razstavljeni tudi scenariji, zapiski iz dnevnikov, fotografije in drugo gradivo, ki slavi filme skupine Monty Python. Razstava bo obenem izpostavljala manj znana dejstva Palinove kariere ter bo predstavila njegovo ustvarjalno obdobje med letoma 1965 in 1987.

Člani zasedbe John Cleese, Graham Chapman, Terry Jones, Terry Gilliam, Eric Idle in Palin so začeli sodelovati v času študija, nato pa pot nadaljevali z delom na televiziji. Za britansko televizijsko mrežo BBC so posneli slovito serijo Leteči cirkus Montyja Pythona. Prva epizoda legendarne serije je leta 1969 na glavo postavila dotlej veljavne standarde komedije.

Pozneje so posneli še film Monty Python in Sveti gral, kontroverzni kultni film Brianovo življenje ter Monty Python: Smisel življenja, ki je leta 1983 v Cannesu prejel nagrado žirije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine