15.4 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

Ups, Fajonova popivala na delovnem mestu?

Piše: Gal Kovač (Nova24tv.si)

Zunanja ministrica Tanja Fajon je na spletu objavila fotografijo pred odhodom v ZDA, kjer se bo v New Yorku odvilo glasovanje o naslednji nestalni članici Varnostnega sveta Združenih narodov. Na fotografiji je s kozarčkom (domnevno) žgane pijače, to pa si je moral privoščiti še nekdo iz ministričinega kabineta. Razlog za popivanje na delovnem mestu bo razkril jutrišnji rezultat. 

“Še zadnja navodila pred potjo ta konec tedna v New York,” je zapisala Fajonova, zraven pa dodala ključnike, kot so (v prevodu), #delo, #dobraatmosfera, #kabinet, #navdušenje. Na sliki je poleg ministrice označena še Tanja Krapenc, uslužbenka zunanjega ministrstva.

Obremenjujočo fotografijo, ki jo je ministrica sama objavila na socialnem omrežju Instagram, je prvi komentiral urednik Planet TV Mirko Mayer, ki je zapisal: “Dvojni jabolčni sok z ledom na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve? Na zdravje!” 

Komentarji, ki so se zvrstili, ministričinega vedenja niso podpirali, rekoč, da je odločitvi, da se takšna fotografija javno objavi, botrovala prav pijača, ki jo je ministrica zvrnila, spet drugi pa so opozarjali, da popivanje na delovnem mestu v javni upravi ni dovoljeno. Iz slike sicer ni jasno razvidno, ali sta ministrica in njena sodelavka pili žgano pijačo ali pa je bil v kozarcu jabolčni sok, kot je šaljivo pripomnil Mayer.

Prepoved dela pod vplivom alkohola in drog ureja zakon o varnosti in zdravju pri delu. Določa, da delavec ne sme deliti ali biti na delovnem mestu pod vplivom alkohola, drog in zdravil, zaradi katerih bi bila večja nevarnost za nezgodo pri delu.

Vir: Zakon o varnosti in zdravju pri delu

Na fotografiji je sicer jasno vidno, da je kozarec na mizi še poln, tisti, ki ga v rokah drži zunanja ministrica, pa prazen.

Popivanje iz veselja ali žalosti?
Poleg očitnih vprašanj, ki jih objavljanje tovrstnih fotografij sproža v javnosti, denimo glede razsodnosti ministrice in zakonskih omejitev uporabe na delovnem mestu, pa se odpira tudi vprašanje, kakšen bo končni razplet glasovanja. Namig o tem je ponudil vodja opozicije Janez Janša, ki je zapisal, “po intenzivnih pogovorih v zadnjih tednih lahko rečemo, da kjer so naše sestrske stranke vladne in lahko odločajo, bodo kandidaturo Slovenije podprli”. Stranka SDS je članica mednarodnih združenj strank IDU in CDI.

Dodal pa je, da Slovenija očitno nima povsem zagotovljene podpore Nemčije, čeprav tam vlado vodijo socialisti. “Po nekaterih informacijah, npr. med več kot 110 pisnimi podporami, še vedno ni nemške (tudi ustna je prispela zelo pozno), čeprav tam vlado vodijo socialisti. Vsekakor bi morala biti izvolitev Slovenije jutri samoumevna, tako kot je to kazalo ob kandidaturi,” piše predsednik SDS.

Kaj poreče ministrica?
Ker je popivanje na delovnem mestu z zakonom prepovedano, smo na ministrstvo za zunanje in evropske zadeve poslali vprašanje, ali je bila v kozarcu dejansko alkoholna pijača in kaj bi lahko botrovalo odločitvi, da popivanje (če je do tega prišlo) promovira na spletu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine