-4.4 C
Ljubljana
četrtek, 9 februarja, 2023

Umrla italijanska filmska diva Gina Lollobrigida, ki je bila poročena s slovenskim zdravnikom

Piše: L. K. F. 

Danes je v 95. letu starosti umrla italijanska filmska diva Gina Lollobrigida. Bila je protagonistka kultnih filmov, kot sta Pane, amore e fantasia (Kruh, ljubezen in fantazija) in Venere imperiale (Imperialistična Venera). Spomnili se je bomo tudi po vlogi dobre vile s turkiznimi lasmi v filmu Ostržek (režiserja Luigija Comencinija, 1972). Nekaj let je bila poročena s slovenskim zdravnikom Milkom Škofičem. 
 
Kakor poroča italijanski dnevnik La stampa, lepa in muhasta Gina Lollobrigida, ki je danes umrla v 95. letu starosti, odnaša delček zgodovine italijanske kinematografije: 75 let komedij, dram, pravljic, ki jih je prepletala z močnim, samozavestnim značajem in  uporniško naravo. Tudi zato se jo je prijel vzdevek La bersagliera (odločna, energična ženska), ki ji ga je dal režiser Luigi Comencini v filmu Pane, amore e fantasia.
 
Rojena je bila 4. julija 1927 v Subiacu, kot zelo mlada se je preselila v Rim in začela študirati na inštitutu lepih umetnosti (Istituto di Belle Arti), dokler ni leta 1947 sodelovala na legendarnem izboru Miss Italia, kjer je za Lucio Bosè in Gianno Mario Canale zasedla tretje mesto, tudi onidve sta bili igralki.
To so bila povojna leta in neustavljiva lepota Gine Lollobrigide je utelešala idejo o italijanski lepoti v tujini. Posvetitev v ikono lepote se ji je zgodila prav z vlogo bersagliere v filmu Pane amore e fantasia. iz leta 1953, z njo je igral znameniti Vittorio De Sica. Ta film ji je prinesel srebrni trak. 
Ko je dosegla vrhunec slave, je naslednje leto z istim režiserjem enako uspešno posnela nadaljevanje – film Kruh, ljubezen in ljubosumje. Vendar pa je leta 1955 zavrnila nastop v tretjem poglavju – Kruh, ljubezen in … režiserja Dina Risija. Nadomestila jo je Sophia Loren in ta epizoda podžiga govorice o velikem rivalstvu med njima.
Med njenimi številnimi velikimi uspešnicami je bil tudi ameriški film Roberta Z. Leonarda iz leta 1955 Najlepša ženska na svetu, v paru z Vittorijem Gassmanom. Gre za izmišljeno zgodbo o življenju sopranistke Line Cavalieri. Ob tej priložnosti se je odlično izkazala tudi  s svojim prepričljivim nastopom v vlogi operne pevke.  Dobila je Davida di Donatella za najboljšo glavno igralko, nagrado, ki jo je istega leta ustanovila Akademija italijanske kinematografije.
Vseh skupaj je prejela sedem Davidov di Donatello. Sodelovala je s Pietrom Germijem (Mesto se brani) in s Carlom Lizzanijem (Achtung bandits) in ustvarja vloge ženske živahne ljudske strasti, v katerih je izpopolnjevala igro samouka tudi tako, da je vanjo vtisnila svojo osebnost. 
 
Igrala je tudi različne dramatične vloge, ki izkazujejo njeno veliko igralsko vsestranskost v filmih, kot je Trapez Carol Reed, ob Burtu Lancastru in Tonyju Curtisu, ta film je doživel velik uspeh. Sledil mu je Notredamski grbavec (1956) Jeana Delannoya, v katerem je bila Lollobrigida Esmeralda, Anthony Quinn pa v vlogi Quasimoda. Leta 1961 je z Return to September Roberta Mulligana, v katerem igra skupaj z Rockom Hudsonom, osvojila zlati globus, naslednje leto pa s Stephenom Boydom zaigrala v kostumskem filmu Imperial Venus Jeana Delannoya: vloga Pauline Bonaparte je bila vredna nagrade David di Donatello in srebrnega traku za najboljšo glavno igralko.
V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so njene kinematografske obveznosti postale redkejše, četudi se spomnimo ene od njenih nepozabnih Modrih vil v Ostržku Luigija Comencinija.
 
Preizkusila se je še kot fotoreporterka, kar jo je pripeljalo do intervjuja s Fidelom Castrom. Fotografirala je slavna imena, kot so Paul NewmanSalvador DaliHenry KissingerElla Fitzgerald in Audrey Hepburn. Zadnja leta se je posvetila predvsem umetnosti in fotografiji, ob številnih razstavah ni nehala kovati načrtov, zadnja je knjiga risb.
Leta 1949 se je poročila s slovenskim zdravnikom Milkom Škofičem, ki se je odpovedal svoji zdravniški karieri in postal njen menedžer. Leta 1957 se jima je rodil sin Andrea Milko oziroma Milko ml., tri leta pozneje pa se je družina preselila v Kanado. Leta 1971 sta se Lollobrigida in Škofič ločila.
Njena zadnja leta so zaznamovala tudi pravna dogajanja. Od leta 2021 je imela filmska diva skrbnika, ki ga je sodišče imenovalo za zaščito njenega premoženja. Še pred tremi meseci je na TV javno izpostavila, naj ji pustijo živeti in umreti svobodno in v miru. Da je povsem pri razumu in zato ne potrebuje skrbnika.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine