28.1 C
Ljubljana
torek, 16 avgusta, 2022

Umrl je igralec Demeter Bitenc

Iz filmskih krogov je prišla vest, da je v šestindevetdesetem letu starosti  umrl filmski, televizijski in gledališki igralec Demeter Bitenc.

 

Diplomiral je na Trgovski akademiji v Ljubljani. Med vojno je obiskoval zasebne učne ure pri gledališkem igralcu in režiserju Slavku Janu, leta 1943 pa je opravil avdicijo za sprejem v ansambel ljubljanske Drame. Po koncu vojne je zaključil še štiri semestre na novo ustanovljeni Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani. V ljubljanski Drami je prvič igral 1943. in ostal tam do 1954., po tem je do leta 1958 igral v Hrvaškem narodnem gledališču na Reki, za tem pa v Beogradu in SLG Celje.

Bogata filmska kariera

Leta 1948 je bil statist v filmu Na svoji zemlji, leta 1959 pa je začel filmsko kariero kot stranski igralec – nemški oficir v filmu Dobri stari pianino. Od 1960. je svobodni igralec, saj je po spletu naklučji dobil stransko vlogo v nemškem filmu, nato pa še pogodbo za tri filme zahodnonemškega producenta Wolfa C. Hartwiga, ki jih kot član gledališkega ansambla ne bi mogel realizirati.

Do sredine leta 2017 je igral okoli 80 gledaliških in okoli 230 filmskih vlog, večinoma v nemških in italjanskih filmih. V kar 45 filmskih vlogah je igral vojaškega oficirja, od tega 40-krat nemškega.

Med drugimi nagradami je 2016. prejel nagrado Žaromet za medijsko legendo leta (nagrado za življenjsko delo).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine