13.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Umrl je češki glasbenik Karel Gott, znan po uvodnem songu priljubljene risanke Čebelica Maja

81. letu starosti je umrl češki glasbenik Karel Gott. Še posebej je bil priljubljen v Nemčiji, kjer so ga mediji označili tudi kot “Sinatro Vzhoda”. V Sloveniji je poznan zaradi priljubljene risanke Čebelica Maja, za katero je zapel uvodno pesem v češčini, slovaščini in nemščini; v slovenski različici jo je zapel Janko Ropret.

 

Novico o smrti je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočila pevčeva družina. “Z najglobljo žalostjo v srcu sporočam, da je v torek malo pred polnočjo po hudi bolezni umrl moj ljubljeni mož Karel Gott,” je na glasbenikovi spletni strani zapisala njegov žena Ivana Gottova. Dodala je, da je umrl doma v spanju, obdan z družino. Legendarni pevec se je zadnja leta boril z levkemijo, septembra je bil zaradi bolezni hospitaliziran.

“Izjemno žalostna novica za celotno državo. Karel Gott je bil pravi umetnik, ki se je razdajal drugim,” je besede češkega predsednika Miloša Zemana povzela AFP. Češki premier Andrej Babiš pa je povedal, da bo vladi predlagal pogreb z državnimi častmi v praški katedrali Sv. Vida.

V svoji šestdesetletni karieri je izdal več kot 100 albumov, prodal več kot 23 milijonov kopij samo v Nemčiji, skupaj pa naj bi prodal več kot 100 milijonov albumov po svetu. Med drugim je znan tudi po priredbi uspešnice Royja Orbisona Pretty Woman.

Karel Gott se rodil 14. julija 1939. Preden je študiral operno petje, se je izučil za elektomehanika. Zaslovel je v 60. letih minulega stoletja s turnejami po ZDA in Zahodni Nemčiji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine