23.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Uf, ta je pa dobra: predsednica republike se še naprej primerja z Marijo Terezijo

Piše: Peter Truden

Predsednica republike se je prvič primerjala z Marijo Terezijo že ob svojem prvem uradnem srečanju s premierjem Robertom Golobom novembra predlani. No, tokrat pa je to storila še v intervjuju za srbsko RTS. 

»Privilegij je, da si lahko v Narodni galeriji sposodiš slike, ki so tebi napisane na dušo. Jaz sem si izbrala motiv cesarice Sisi iz časov Avstro-Ogrske. Zakaj? Zato ker se je ta palača začela graditi v njenem času, pa še ena informacija. Ne le, da sem prva predsednica v zgodovini Republike Slovenije. Sem tudi prva po Mariji Tereziji, vladarici Avstro-Ogrske. Od nje do mene ni bilo ženske, ki bi vladala Sloveniji, ali v okviru starih kraljevin do poznejše Socialistične federativne republike Jugoslavije,« je dejala.

No, že za Josipa Broza-Tita so rekli, da je bil poslednji Habsburžan, ker je pač rad užival razkošno življenje, ki je spominjalo na dunajski cesarski dvor. Čeprav so se komunisti vedno šteli za velike nasprotnike kraljevih glav, so jih očitno na skrivaj občudovali. Tako da pravzaprav ni nič nenavadnega, da je Nataša Pirc Musar vse skupaj povezala še s feminizmom. Je pa pozabila, da je v osemdesetih letih “Titolandija” imela premierko Milko Planinc.

A naj ji bo – navsezadnje smo v satiričnem zapisu novembra 2022 zapisali, da bo Nataša Pirc Musar morda naslednjič postala predsednica Avstrije:

(NAJBOLJ BRANO 2022) Avstrijski predsednik Pirc Musarjevi: “Če ste res naslednica Marije Terezije, postanite, prosim, še predsednica Avstrije, z veseljem vam odstopim svojo funkcijo!”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine