15.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Twitter pred kongresnimi volitvami v ZDA izbrisal na tisoče lažnih računov

Spletno družabno omrežje Twitter je pred kongresnimi volitvami v ZDA izbrisalo okoli 10.000 lažnih računov, ki so se izdajali, da pripadajo demokratom, je v petek poročal novičarski portal TechCrunch, ki se sklicuje na podjetje.

Prek omenjenih računov so objavljali tvite, s katerimi so ameriške volivce pozivali, naj se ne udeležijo vmesnih kongresnih volitev 6. novembra. Lažne račune so pri Twitterju izbrisali v obdobju od konca septembra do začetka oktobra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Odstranili smo številne račune, ker so skušali na samodejen način širiti dezinformacije. Gre za kršenje naših smernic,” je portalu TechCrunch sporočil tiskovni predstavnik Twitterja. “To smo zaustavili hitro in pri izvoru,” so še zapisali pri Twitterju.

Podjetje sicer ni navedlo primerov računov, ki so bili izbrisani. Prav tako niso navedli, kdo naj bi bil v ozadju teh aktivnosti in kako so računi delovali. Iz Twitterja so sporočili le, da se zdi, da so z računi upravljali zunaj ZDA.

Po poročanju ameriške televizije CNN je Twitter na lažne račune opozoril pristojni odbor za kongresne volitve ameriških demokratov.

Pri Twitterju si že dlje časa prizadevajo, da bi ostreje ukrepali proti lažnim profilom, prek katerih se širijo nezaželena komercialna sporočila (“spam”) in politična propaganda. “Uvedli smo nove načine, da bi naslovili sporno obnašanje, ki izkrivlja javni pogovor,” je julija pojasnil prvi mož podjetja Jack Dorsey.

Zadnje novice

Sorodne vsebine