17.6 C
Ljubljana
torek, 22 junija, 2021

Trend, ki nas mora skrbeti: nemške katoliške župnije bodo blagoslavljale istospolne pare

Piše: Blagovest.si

Pred kratkim smo že pisali, da se precejšen del duhovnikov in celo škofov na območju Avstrije in Nemčije upira nedavni odločitvi Svetega sedeža, da blagoslovov za istospolne zveze ne bo. Zaradi tega so na nekaterih cerkvah v podporo istospolnim parom izobesili mavrične zastave.

Očitno je dokaj liberalno usmerjen nemški kler sedaj dokončno stopil na pot razkola. Odločili so se namreč, da bodo ne glede na odločitev Svetega sedeža kar po svoji lastni odločitvi takšne pare blagoslavljali. Kar seveda ne bo prvič – že pred dvema letoma je namreč spletna stran tednika Demokracija poročala o takšni praksi na avstrijskem Koroškem, kjer je razvpiti duhovnik zakramentalno poročil lezbični par (TUKAJ). Pustimo ob strani dejstvo, da takšna sklenitev zakonske zveze ni veljavna – a že tako dejanje vzbuja srh.

In za kaj gre? Portal americanmagazine.org poroča, da se je v Nemčiji oblikovala iniciativa “Ljubezen zmaga”, s katero katoliški duhovniki po župnijah za ponedeljek, 10. maja, načrtujejo množično povabilo ljudem na dogodek, s katerim bodo proslavili, kot so zapisali, “raznolikost ljudi različnih življenjskih načrtov in ljubezenskih zgodb”, parom pa naj bi podelili božji blagoslov. Povabljeni so tudi istospolni pari. Burkhard Hose, duhovnik v Würzburgu, je tako celo izjavil, da je velikokrat blagoslavljal zgradbe in celo stroje za predelavo sladkorne pese – zakaj ne bi torej blagoslovil ljudi, ki gojijo med seboj ljubezen. S to izjavo je nedvomno prilil še več olja na ogenj, ki se je razplamtel ob nedavni objavi Svetega sedeža, da istospolnih parov ne bo blagoslavljal. Nekateri duhovniki so celo začeli zbirati podpise proti prej omenjeni odločitvi Svetega sedeža, eden od njih iz dežele Severno Porenje-Vestfalija je tako zbral že enajst tisoč podpisov, saj se ne strinja s tem, da ne bi smel blagoslavljati istospolne pare. Birgit Mock, podpredsednica Katoliške zveze žensk (KDFB), je po poročanju portala dejala: “Trenutna razprava bi lahko privedla do zgodovinskega koraka: pozitivnega spoštovanja odgovorno živete spolnosti v katoliški cerkvi v Nemčiji.”

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine