22.5 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Tragična zgodba specialnega agenta Karate Boba – Spoznajte Titovega poklicnega morilca, ki je umrl osamljen in v veliki bedi

Klicali so ga jugoslovanski James Bond, toda nadimek Karate Bob je dobil zaradi odličnega poznavanja borilnih veščin. Nekdanji tajni agent in Titov “špijun” Slobodan Mitrić je bil javnosti bolje poznan kot Karate Bob, ki je pobegnil iz Jugoslavije, potem ko je zavrnil izvršitev umora v nekdanji skupni državi. Preminil je v Amsterdamu leta 2016, danes pa o njem v republikah bivše skupne države krožijo anekdote, piše hrvaški spletni portal Express, ki razkriva nenavadno zgodbo srbskega poklicnega morilca, ki je izpolnjeval ukaze svojega diktatorja, a za to nikoli ni bil “nagrajen”, kot si je sam obetal. Umrl je namreč daleč od rodne grudi, osamljen in brez prebite pare.

 

Mitrić je na Nizozemsko sicer prispel leta 1973, ko je v Amsterdamu v času božičnih praznikov ubil tri Srbe, zaradi česar so ga pozneje obsodili na 13 let zapora. Čeprav je policija ves čas preiskovanja tavala v temi o ozadju tega umora, so najpogosteje prišli do zaključka, da je šlo pravzaprav za obračun podzemlja. Karate Bob je ves čas govoril, da je bilo govora o profesionalni nalogi tajnega agenta.

Po prestani zaporni kazni se ni vrnil v tedanjo komunistično Jugoslavijo, saj je pravilno ocenil, da bi ga lahko ubili, toda Nizozemska ga je hitro proglasila za “nezaželenega tujca”. Poleg težkih življenjskih okoliščin, pa čeprav popolnoma brez pravic, je vseeno kar 43 let neprekinjeno živel v Amsterdamu.

Imel je šarm, ki se mu ni mogla upreti nobena ženska
V času prestajanja zaporne kazni je Karate Bob napisal tudi knjigo spominov, ki mu jo je nizozemska založba objavila pod naslovom “Titov tajni agent” (Geheim agent van Tito), pozneje pa je objavil še nekaj knjig s presenetljivo vsebino, kjer je bilo govora o podzemlju in poslih tajnih služb.

V knjigi je bil sicer predstavljen kot jugoslovanski James Bond, v njej pa je podrobno opisoval, kako je za potrebe jugoslovanske tajne službe likvidiral osebe v državah Bližnjega vzhoda, pa v Franciji, na Švedskem, v Belgiji … V knjigi tudi piše, da je imel Karate Bob poseben šarm, ki se mu ni mogla upreti nobena ženska.

Karate Bob verjel, da ni morilec, ampak je zgolj likvidiral sovražnike njegove države
Ob smrti njegove partnerice leta 2006 je nekdanji tajni agent ostal praktično brez vsakršnega prihodka, saj so mu nizozemske oblasti zavrnile prošnjo za socialno pomoč, prav tako tudi za nastanitev in zdravstveno oskrbo. Zanimiv je podatek, da ko se je poročil s svojo partnerico, Mitrić ni imel denarja, tako da je bila slovesnost v prostorih mestne občine v ponedeljek, ko se pari lahko poročijo brezplačno.

Mitrić sicer nikoli ni priznal, da je koga likvidiral, temveč je imel na situacijo popolnoma svoj pogled: “Nikogar nisem ubil. Jaz sem samo likvidiral sovražnike moje države in kriminalce,” je večkrat povedal Mitrić. Da bi preživel, je sicer po razpadu države počel marsikaj. Objavil je več knjig, med njimi Boj na Kosovu. Leta 1992 je bil tik pred tem, da se priključi srbskim paravojaškim enotam, a ker se mu ni uspelo vrniti na ozemlje bivše Jugoslavije, je ostal v Amsterdamu. Tam je izdeloval letake, s katerimi je pozival k maščevanju vsem sovražnikom Srbije. Ko se ga je minister Gerd Leers leta 2012 odločil deportirati v Srbijo, je bil Mitrić že hudo bolan.

Hrvaški Express še piše, kako je Karate Bob svoje zadnje dneve preživel v zapuščeni osnovni šoli v vzhodnem delu Amsterdama. Ko so ga našli v hudem zdravstvenem stanju, mu ni bilo več pomoči – čeprav so ga odpeljali v bolnišnico, je tam hitro umrl.

Zadnje novice

Sorodne vsebine