6.9 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Telekom Slovenije v skrbi za trajnostno bivanje vzpostavlja digitalne sisteme

Piše: C. R.

Telekom Slovenije je v skrbi za trajnostno bivanje in še boljšo kakovost življenja prebivalcev v mestih oz. skupnostih vzpostavil celovit nabor rešitev za pametna mesta, s katerimi lahko mesta oz. skupnosti spremljajo emisije in vodne izgube, izboljšajo energetsko učinkovitost, poskrbijo za pametno upravljanje parkirišč in prometa, pametno razsvetljavo in še marsikaj. Ob tem Telekom Slovenije v vse več mestih po Sloveniji poskrbi tudi za vzpostavitev brezplačnega javnega WiFi-omrežja v sklopu projekta WiFi4EU, so sporočili iz Telekoma.

V Telekomu Slovenije so rešitve za pametna mesta zasnovali tako, da z njimi pokrivajo širok spekter potreb prebivalcev. Prve so rešitve za pametno upravljanje prometnih tokov, parkirišč in polnilnih postaj za električna vozila. Druge so rešitve za zmanjšanje emisij in vodnih izgub. Sledijo rešitve za spremljanje kakovosti zraka, voda, ravni hrupa in padavin ter rešitve za dvig energetske učinkovitosti. Priljubljene so tudi rešitve za varčno in pametno razsvetljavo ter rešitve za spremljanje zadovoljstva občanov. Vse rešitve povezuje enotna platforma, ki je enostavna za upravljanje, ob tem pa je odprta tudi za povezave s tretjimi ponudniki in nadgradnje, ki jih bo prinesel nadaljnji tehnološki razvoj. S tem bodo mesta in skupnosti še bolj učinkovita ter prijazna prebivalcem in okolju.

Dodatno lahko Telekom Slovenije v mestih vzpostavi tudi sistem spremljanja polnosti zabojnikov za smeti, spremljanje kritičnih pretokov vodotokov in napovedovanje nevarnosti poplav ter sisteme za umirjanje prometa s certificiranimi sistemi, ki lahko promet spremljajo tudi na daljšem odseku, npr. skozi celotno naselje.

Med projekti, ki jih vzpostavlja Telekom Slovenije, so: osrednja komunikacijska postaja v Zagorju ob Savi in polnilnice za e-vozila, Digitalizirano spremljanje porabe energentov, pametno parkirišče v Tržiču, enotna platforma pametnega mesta v Novem mestu in sistemi za umirjanje prometnih tokov – prvi že deluje v Kranju. Temelj vsega je dobra povezanost med seboj, poudarjajo.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine