17.1 C
Ljubljana
nedelja, 28 maja, 2023

Ta dobra stara kuha – Kulinarika Poljanske doline

Piše: C. R.

Poljanska dolina je dolina ljubezni. Do življenja, narave, umetnosti, aktivnostih, kulture ter kulinarike. Ravno na slednjem področju si želimo biti še boljši. Zato smo v letošnjem letu organizirali prvi Zeleni dan Poljanske doline, kjer je osrednja tema in okrogla miza bila Kulinarika Poljanske doline – kako naprej? z uglednimi gosti. To so bili dr. Janez Bogataj, slovenski etnolog, Franc Jezeršek iz Hiše kulinarike Jezeršek, Pavle Hafner, raziskovalec kulinarike Poljanske doline, Jože Zalar, profesor na VSŠGVT Bled, Maša Klemenčič iz Slovenske turistične organizacije in Tomaž Trobiš, direktor Zavoda Poljanska dolina.

Na okrogli mizi so gosti s svojim strokovnim znanjem in večletnimi izkušnjami zarisali smernice za nadgradnjo kulinarične ponudbe v Poljanski dolini. Izpostavili so tudi najbolj značilno jed Poljanske doline, to so drobnjakovi štruklji »na župi«, ki ga razvijamo v vodilni produkt destinacije.

Na Zavodu Poljanska dolina smo se v tej luči povezali z Jožetom Zalarjem z Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled. Zavedamo se, da je potrebno graditi na razvoju kulinarike iz preteklosti vendar s pridihom sodobnosti. Odločili smo se, da skupaj organiziramo dogodek z naslovom Ta dobra stara kuha, ki se bo odvijal v petek, 3. decembra 2021, ob 17.30 uri na Dvorcu Visoko. Ob večerji pa bo tudi animacijski program z uglednimi gosti Poljanske doline.

Študenti Višje strokovne šole Bled bodo tako na podlagi kuharice Pavleta Hafnerja Ta dobra stara kuha, kjer so zapisani številni recepti Škofjeloškega območja, kamor spada tudi Poljanska dolina, modificirali jedi iz 19. stoletja, ki jih je na Dvorcu Visoko pripravljala gospodinja Ana Kalan.

Vir: Zavod Poljanska dolina

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine