22 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Študentke izključili z univerze v ZDA, ker so jih zasačili, da ne nosijo mask

Piše: Anita Gužvič

Tri študentke iz Massachusetts univerze so se na zabavi nič hudega sluteč zabavale in fotografirale brez mask. A za to početje jih je doletela huda kazen. Ko je fotografije videlo šolsko vodstvo se je odločilo za hude posledice. Iz univerze so jih suspendirali, pa čeprav se je dogodek zgodil izven posestva univerze.

Iz univerze so sporočili, da ne tolerirajo takšnih kršitev pravil. Študentke so najprej morale zapustiti kampus univerze, kasneje pa so jim tudi preprečili šolanja na daljavo. Prav tako jim ni bilo dovoljeno opravljati zaključnih izpitov, posledično niso zaključile letnika.

Starš ene izmed študentk je dejal, da je šlo zaradi suspenza v nič 16 tisoč evrov in da bo morala hčer ponovno v isti letnik, če bo želela nadaljevati študij. Oče druge študentke pa je dejal, da vodstvo univerze ni pošteno in pravično. Saj naj bi bila v preteklosti univerza bolj prizanesljiva pri kršenju pravila nošenja mask. Eden izmed takšnih incidentov se je zgodil aprila, ko je njihova hokej ekipa zmagala na državnem prvenstvi. Videoposnetki in fotografije ekipe, ki so praznovali so dokazovali, da niso nosili mask.

Študentke so že opozorili
Družine suspendiranih študentk so že napovedale tožbo. Univerza je v svoji izjavi dejala, da so študentke že bile opozorjene z ukrepi, ki določajo stroge javnozdravstvene protokole pa tudi posledice kršenja le-teh. Univerza je namreč februarja prepovedala vse dejavnosti na prostem in študentom naročila naj ostajajo doma. Že prej jih je opozorila, da jih v nasprotnem primeru, če bodo kršili ukrepe za zajezitev epidemije, čaka suspenzija.

Stroga pravila za zajezitev epidemije
Marca je zaradi kršitev zbiranja suspenzija doletela 200 študentov, ker so se udeležili velike zabave. Aprila so ukrepe omilili, maske so bile potrebne le na prireditvah, zabavah in kadar distanca ni bila možna.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine