16.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Ste videli, kakšen nasvet je papež dal novinarjem?

Piše: C. R.

Papež Frančišek je danes pozval novinarje, naj raziskujejo na terenu in ne ostajajo za računalnikom. Obenem je posvaril pred nepreverjenimi informacijami, ki se širijo po družbenih omrežjih.

“Kriza založništva bi lahko vodila k oblikovanju informacij, zasnovanih v uredništvih, pred računalniki, ekrani agencij, na družbenih omrežjih, ne da bi kadarkoli odšli na ulico, ne da bi ‘obrabili podplate čevljev’, ne da bi v iskanju zgodb srečali ljudi ali z lastnimi očmi preverili določene situacije,” je v danes objavljeni poslanici pred svetovnim dnevom sredstev družbenega obveščanja, ki ga katoliška cerkev obhaja maja, zapisal Frančišek.

Na račun vnaprej pripravljenih informacij tako po njegovem prepričanju na razširjenosti in kakovosti izgubljajo raziskave in reportaže. A novinarstvo terja zmožnost oditi na kraje, kamor ne gre nihče, v poslanici z naslovom Pridi in poglej izpostavlja papež, ki se obenem poklanja pogumu tistih, ki sprejemajo velika tveganja, da bi pisali o preganjanih manjšinah, krivicah do revnih in o pozabljenih vojnah.

Trenutno po njegovih besedah obstaja nevarnost, da bi o pandemiji in sploh o vsaki krizi pripovedovali samo skozi oči bogatejšega sveta, njegovo poslanico povzemajo na spletni strani vaticannews.va.

Čeprav splet ponuja možnost deljenja pričevanj videnih stvari, pa se obenem zavedamo tveganj komunikacij brez preverjanja, še opozarja papež in dodaja, da so novice in slike “iz tisoč razlogov zlahka predmet prirejanj”.

Vir: STA

Zadnje novice

Sorodne vsebine