-1.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Ste vedeli, po katerem svetniku se imenuje hotelsko naselje med Piranom in Portorožem?

Piše: Blagovest.si

Med Piranom in Portorožem se nahaja hotelsko naselje, ki ga krasi tudi star cerkveni zvonik. Naselje poznamo pod imenom Bernardin, družba, ki ga upravlja, pa Hoteli Bernardin. Le malokdo pa ve, da so ime dobili po sv. Bernardinu Sienskemu, ki mu je bila posvečena prav ta cerkev oz. nekdanji samostan.

Kot je zapisano na spletni strani slovenske minoritske province, je bil Bernardin Sienski velik pridigar in ljudski misijonar. Njegova grobnica je v cerkvi sv. Bernardina v abruškem mestu L’Aquila. Njegovo telo počiva v modernem, novem sarkofagu, stari je namreč prišel v roke Napoleonovih osvajalcev. Umrl je 20. maja 1444, torej na današnji dan. Trinajst let po njegovi smrti so v tem starodavnem mestu začeli graditi stolnico. Največji znamenitosti te cerkve sta njegova grobnica v kapeli desne stranske ladje, ki jo je leta 1505 izdelal Silvestro dell’Aquila, in oltar iz terakote, delo Andrea della Robbia.

In kdo je ta Frančiškov manjši brat, ki je po svojem ustanovitelju zaznamoval redovno skupnost podobno kot mnogi znani pridigarji, kot je npr. sv. Anton Padovanski? Bernardino Albizeschi, ki so ga pozneje imenovali “novi Frančišek”, se je rodil 8. septembra 1380 v kraju Massa Carrara Marittima, nedaleč od Siene. Po smrti staršev so ga vzgajali sorodniki. Že z enajstimi leti je začel študirati na sienski univerzi. Zaradi nadarjenosti je bilo pred njim odprtih veliko poti, toda Božja previdnost imela je zanj pripravljene drugačne načrte. Ko je leta 1397 izbruhnila strašna epidemija kuge, je sedemnajstletni Bernardin končal študij ter negoval bolne in umirajoče v svojem mestu. Ko je bilo epidemije konec, je hudo zbolel še sam in več mesecev nihal med življenjem in smrtjo. V tistem času je v njem dozorel sklep, da bo stopil v red manjših bratov. Ko je leta 1402 ozdravel, je v Sieni prejel redovniško oblačilo, leta 1404 pa mašniško posvečenje. Bernardin je bil od vsega začetka zagovornik doslednega življenja. V nekem zapuščenem puščavniškem zavetišču je ustanovil majhen samostan, kjer je preživel deset let v popolnem uboštvu.

Celoten članek preberite TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine