8.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Ste vedeli, kje je novo službo dobil nekdanji poslanec in sedanji predsednik Zelenih Slovenije?

Piše: STA

Predsednik stranke Zeleni Slovenije Andrej Čuš je novi državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Na položaj ga je na današnji seji imenovala vlada, mandat pa Čuš nastopi 20. marca. Dosedanja državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Ajda Cuderman se medtem seli v kabinet predsednika vlade.

Čuš se je rodil 29. julija 1990 v Mariboru. Diplomiral je na fakulteti za uporabne družbene študije ter pridobil naziv magister medkulturnega menedžmenta. Kot so na vladnem uradu za komuniciranje zapisali v sporočilu za javnost, je Čuš trenutno v fazi zaključevanja doktorskega študija.

V šolskem letu 2008-2009 je postal predsednik Dijaške organizacije Slovenije, leta 2009 pa tudi član sveta vlade za mladino. Kot študent je prevzel vodenje lokalne študentskega kluba in bil aktiven v več mladinskih organizacijah.

Za poslanca je prvič kandidiral na parlamentarnih volitvah 2011, dve leti pozneje pa je v DZ kot član SDS vstopil kot nadomestni poslanec. Pred tem je bil v državnem zboru zaposlen kot strokovni sodelavec. Za poslanca je bil ponovno izvoljen na parlamentarnih volitvah 2014, pri tem pa je največjo pozornost namenjal področju trajnostnega razvoja, zelenim tehnologijam, pobudam mladih in skladnemu regionalnemu razvoju. Spomladi 2016 je izstopil iz poslanske skupine in stranke SDS.

Po zaključku mandata se je zaposlil v gospodarstvu, poleg tega pa izkušnje pridobival kot član nadzornega sveta Javnih služb Ptuj.

Čuš bo na položaju nasledil Ajdo Cuderman, ki pa jo je vlada z 20. marcem imenovala na položaj državne sekretarke v kabinetu predsednika vlade. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je državna sekretarka od 21. septembra lani, pred tem pa je bila direktorica Javne agencije Spirit Slovenija.

“S svojimi bogatimi izkušnjami si je prizadevala pomagati slovenskemu gospodarstvu, da postane bolj konkurenčno na globalnem trgu ter slovenskim podjetjem, da postanejo uspešnejši izvozniki in se uveljavijo kot dolgoročni poslovni partnerji,” so med drugim zapisali na vladi in izpostavili, da je agencija pod njenim vodstvom izpeljala uspešno nacionalno komunikacijsko kampanjo I feel Slovenia. Green. Creative. Smart.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine