23.8 C
Ljubljana
nedelja, 28 maja, 2023

Slovenija predložila knjigo kandidature za evropsko regijo gastronomije

Slovenija, ki jo je Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT) v začetku marca potrdil kot kandidatko za naziv Evropska gastronomska regija 2021, je inštitutu ta teden predložila knjigo kandidature. Naslov knjige, ki jo je uredil etnolog Janez Bogataj, je Okusiti Slovenijo.

 

V knjigi kandidature oziroma t. i. ponudbeni knjigi je morala Slovenija opredeliti svojo vizijo in cilje ter predstaviti seznam aktivnosti, povezanih z razvojem gastronomije. Uredil jo je Bogataj, ki je tudi član globalne mreže strokovnjakov IGCAT, častni pokrovitelj kandidature pa je predsednik republike Borut Pahor, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO).

V knjigi je Slovenija opredeljena kot stičišče gastronomske različnosti in lokalnih okusov. Predstavljena sta razvoj in strategija gastronomije Slovenije, zaščita živil in jedi, lokalne in regionalne tržne znamke s področja kulinarike in gastronomije ter vinogradništvo, vinarstvo in pivovarstvo. Posebej izpostavljena sta tudi dan slovenske hrane in tradicionalni zajtrk ter sladkosti in zdravje s čebelami, gastronomija in turizem ter kulinarične in gastronomske prireditve.

Del knjige je namenjen predstavitvi evropskega sodelovanja in sodelovanja z ostalimi partnerji evropskih gastronomskih regij na področju izobraževanja, komuniciranja vključevanja prebivalstva, podpori malim in srednje velikim podjetjem na področju kulinarike in gastronomije ter ovrednotenju celotnega projekta. Predstavljeni so vsi projekti in programi zainteresiranih partnerjev, ki so usmerjeni v krepitev dosedanjih dobrih praks in k razvoju inovativnosti.

V projekt kandidature je vpetih 16 partnerjev, ki “s svojimi odličnimi projekti in programi soustvarjajo zgodbo na poti pridobitve tega prestižnega naziva”. Med njimi so STO, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ministrstvo za zunanje zadeve, ministrstvo za zdravje ter ministrstvo za kulturo.

Med partnerji so tudi Turizem Ljubljana, Turistično združenje Portorož, Zavod za turizem Maribor – Pohorje, Turistično gostinska zbornica, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Turistična zveza Slovenije, Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor, Univerza na Primorskem, LAS Istre in Slovenski etnografski muzej. Finančni okvir celotne kandidature, ki jo sestavlja 47 projektov in programov vseh partnerjev, znaša 4,3 milijona evrov.

Kandidatura za naziv po navedbah STO omogoča mreženje, spoznavanje in deljenje dobrih praks tako znotraj regije kot širše. Omogoča tudi ustvarjanje skupnih projektov ter predstavlja odlično priložnost za izboljšanje zdrave ponudbe v gostinstvu in njene prepoznavnosti, predvsem pa je velika priložnost za dodatno mednarodno promocijo celotne slovenske gastronomske ponudbe.

Na IGCAT naziva ne podelijo zgolj zaradi odlične gastronomske ponudbe, pač pa na podlagi programa, predstavljenega v ponudbeni knjigi, in zlasti zaradi sposobnosti regije nasloviti ključne fokusne točke, kot jih opredeljuje platforma gastronomskih regij, so poudarili na STO.

Naziv evropske gastronomske regije predstavlja spodbudo za povezovanje hrane, gostinstva, turizma, kulture, zdravja in trajnostnih načel z namenom spodbujanja ekonomskega, kulturnega, socialnega in okoljskega razvoja regije oz. države.

Lani so naziv nosili danski Aarhus, vzhodna Lombardija in latvijska Gauja, letos ga Galway na zahodnem Irskem in Severni Brabant, prihodnje leto pa ga bosta romunski Sibiu in južni Egej.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine