9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Še o “bliskanju in grmenju” v murskosoboški škofiji – očitno je razlog (tudi) v tem, da je škof suspendiral upornega župnika

Pred kratkim smo že poročali o pomenljivem zapisu murskosoboškega škofa Petra Štumpfa na njegovem facebook profilu. Več o tem TUKAJ.
 
Pravi razlog za njegov zapis pa je na dan prišel v ponedeljek, 6. julija. Takrat je namreč škofija Murska Sobota na svoji spletni strani objavila izjavo za javnost, ki se nanaša na status duhovnika Alojza Benkoviča, ki je bil lani imenovan za župnijskega upravitelja v Cankovi in Kuzmi, potem ko se je pred dvema letoma še kot župnik v Beltincih silovito upiral premestitvi. Lani, po slovesnem praznovanju stoletnice združitve Prekmurja z matično domovino, pa je vendarle prišlo do njegove premestitve v Cankovo, kjer bo uradno župnik do 20. julija. Redne premestitve in imenovanja so po škofijah večinoma sicer 1. avgusta.
 
Po manj kot enem letu bo Benkovič po večkratnih škofovih opominih tako razrešen službe župnika in sicer zaradi svojega vztrajanja v neprimernih razmerjih. Več o tem TUKAJ.
 
Takšne objave so sicer izjemna redkost, saj škofje te zadeve rešujejo s pomočjo “tihe diplomacije”, daleč proč od oči javnosti. A se tu in tam zgodi, da je tudi to premalo. V škofiji Murska Sobota, ki je sicer po površini najmanjša škofija v Sloveniji, so tovrstna razmerja kar težavna, saj so se ukrepi proti nekaterim drugim duhovnikom že večkrat znašli v medijih.

Očitno pa je mogoče pričakovati, da bo zaradi ukrepa, ki ga je škof sprejel, prišlo do novega viharja v kozarcu vode. Vsekakor bomo razmere pozorno spremljali.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine