14.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Se nameravate preseliti na Novo Zelandijo? Nakup nepremičnine bo tujcem odslej prepovedan

Nova Zelandija je tujcem prepovedala nakupe obstoječih stanovanjskih nepremičnin. Tak zakon je danes v tretjem branju potrdil novozelandski parlament, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

“Ta vlada verjame, da Novozelandcev s ponudbo ne bi smeli preseči bogatejši tuji kupci,” je v izjavi poudaril namestnik finančnega ministra David Parker. “Ne glede na to, ali gre za čudovito jezero ali nepremičnino ob oceanu, ali pa za skromno predmestno hišo – ta zakon zagotavlja, da je trg za naše domove vzpostavljen v Novi Zelandiji, ne na mednarodni ravni,” je dodal.

Nova Zelandija je v zadnjih letih beležila rekordne ravni priseljevanja, zaradi česar je bilo vprašanje nepremičninskega trga ena ključnih točk strankarskega boja pred lanskoletnimi splošnimi volitvami. Pritok tujcev in tujega investicijskega kapitala sta bila prepoznana kot glavna krivca za napihovanje cen nepremičnin.

Cene hiš so se dvignile za 50 odstotkov
Cene hiš so se v državi z okoli 4,7 milijona prebivalcev v zadnjem desetletju zvišale za 50 odstotkov, lastništvo hiš pa je upadlo na najnižjo raven v zadnjih 65 letih. Hišo v tej državi so si privoščila tudi številna znana imena, med drugim prvi mož Tesle Elon Musk, soustanovitelj PayPala Peter Thiel in internetni velikan Kim Dotcom.

Novozelandska premierka Jacina Ardern je pred volitvami obljubljala zakon, ki bo tujcem prepovedal nakup obstoječih stanovanjskih nepremičnin. Obljubila je tudi izgradnjo 100 tisoč domov za revnejše v roku 10 let, poroča STA. V skladu z zakonodajo bodo tuji vlagatelji še naprej lahko vlagali v nove stanovanjske projekte. Vlada računa, da bo s tem podprla investicije v nove domove.

Zadnje novice

Sorodne vsebine