30.2 C
Ljubljana
petek, 30 julija, 2021

Saj ni res pa je: v Indiji bodo s fračami preganjali tatinske in nadležne opice, ki pri napadih na turiste ne izbirajo sredstev

Številne opice, ki švigajo med tisočimi obiskovalci Tadž Mahala v Indiji in grabijo hrano, so postale nadloga, policija pa želi pred njimi zaščititi turiste. Nedavno so tako prejeli frače, s katerimi bodo odganjali prebrisane živali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

V zadnjih nekaj mesecih so pri znamenitem belem mavzoleju opice večkrat napadle obiskovalce in jih poškodovale, med drugim dva Francoza, ki sta se ravno fotografirala, in turistko, ko je skušala nazaj dobiti svojo torbico. Opice so tudi ukradle torbico Kolumbijki, nazaj pa jo je dobila šele, ko so opice raztrgale vso gotovino.

Škodo opice ne povzročajo le ljudem, ampak tudi biseru islamske arhitekture iz 17. stoletja v bližini mesta Agra.

Frače bodo sedaj pomagale policistom, da preženejo opice, a so prejeli navodila, da jih ne smejo poškodovati. Po preizkusnem obdobju so ugotovili, da opice zbežijo že samo, ko vidijo fračo.

V mestu Agra živi okoli 16.000 opic, na območju Tadž Mahala pa se je udomačilo od 500 do 700 primatov. Naučile so se predvsem krasti hrano, ki jo morajo obiskovalci oddati preden vstopijo na območje pod Unescovo zaščito.

V celi Indiji naj bi sicer živeli okoli 50 milijonov opic, zaradi izgube naravnega habitata pa vedno pogosteje zatočišče najdejo v mestih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine