6.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Režiser triologije »Boter« Francis Ford Coppola praznuje 80 let

Na današnji dan se je pred 80 leti rodil ameriški režiser Francis Ford Coppola. Njegov filmski ep o mafijskem življenju Boter iz leta 1972, za katerega je po romanu Maria Puza napisal tudi scenarij, je dobil tri oskarje in dosegel enega največjih komercialnih uspehov v zgodovini filma. Trenutno se pripravlja na snemanje filma Megalopolis.

 

Coppola je o svojem sanjskem projektu z naslovom Megalopolis po pisanju nemške tiskovne agencije dpa govoril že v 90. letih minulega stoletja, zdaj pa ga namerava končno uresničiti. V četrtek je po pisanju spletnega portala deadline.com izrazil upanje, da bo še letos začel s produkcijo epskega dela “v veličastnem slogu in s številčno zasedbo”.

Coppola, ki je prispeval tudi scenarij, po pisanju omenjenega portala trenutno sestavlja igralsko ekipo. Dogajanje utopične zgodbe o prihodnosti bo postavljeno v futuristični New York. Kot piše dpa, je režiser po terorističnih napadih septembra 2001 na Manhattnu z digitalno kamero že posnel nekaj materiala.

Coppola se je rodil leta 1939 v Detroitu v italijansko-ameriški družini. Njegova mati Italia izvira iz Neaplja, njegov oče Carmine Coppola, dirigent in skladatelj, ki je skupaj z Ninom Roto zaslužen za izvirno glasbo v Botru, iz Lucanie. Bil je bolehen otrok, med okrevanjem po otroški paralizi je mesece preživel v igranju z lutkami in si izmišljal dialoge.

Zgodaj je postal filmofil, diplomiral je iz filmske režije na univerzi Hofstra v New Yorku, se preselil v Kalifornijo in kot eden prvih resnih filmarjev nadaljeval študij na prestižni UCLA.

Prvi celovečerni film Dementia 13 je posnel leta 1963. Pozornost je vzbudil s filmom You’re a Big Boy Now (1966) in še posebej z muzikalom Finian’s Rainbow (1968). Leta 1972 je posnel film Boter, ki sta mu sledila drugi (1974) in tretji del (1990).

Kot je večkrat povedal v intervjujih, so odnosi članov družine Corleone v marsičem podobni družini Coppola. “Večino stvari družine Corleone sem vzel iz svoje družine,” je njegove besede maja 2017 povzelo spletno Delo. Tako je sestro Talio Shire v vseh treh filmih zasedel kot sestro Michaela Corleoneja, v manjših vlogah nastopata oče in mati, hčer Sofio pa je kljub nasprotovanju studiev zasedel kot Corleonejevo hčer Mary v tretjem Botru. In celo Diane Keaton, filmska žena Michaela Corleoneja, je lik Kay Adams oblikovala kar po režiserjevi ženi Eleanor Coppola.

Iz leta 1979 je njegov protivojni film Apokalipsa zdaj. V 70. letih med prvim Botrom in Apokalipso je v svojem megalomanskem slogu razmišljal o velikih zgodbah, kot je recimo filmska priredba Marquezovega romana Sto let samote ali Osvojitev Mehike. A Apokalipsa ga je duševno in fizično popolnoma izčrpala, tako kot vse v filmski ekipi.

Po Mojstru za dež (1997) se je Coppola za nekaj časa umaknil iz režije in se usmeril v vinarstvo na svojem posestvu v Kaliforniji. Kot producent je sodeloval pri filmih hčere Sofie, od prvenca Deviški samomori, Izgubljeno s prevodom do Marie Antoinette.

Med njegovimi pomembnejši filmi so še The Rain People (1969), Prisluškovanje (1974), Cotton Club (1984), Gardens of Stone (1987) in Drakula (1992).

Zadnje novice

Sorodne vsebine