16.2 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

Res zanimiv preobrat: dan po poljubu predsednika španske zveze se je nogometašica še smejala incidentu, danes ga obtožuje seksističnega napada

Piše: Mitja Iršič (Nova24tv.si)

Predsednika španske nogometne zveze Luisa Rubialesa doletel sodobni levičarski linč, potem ko je malo v šali, malo iz nerodnosti poljubil nogometno reprezentantko Jenni Hermosa na podelitvi medalj po svetovnem prvenstvu v ženskem nogometu. Zaradi tega ga imajo že skoraj za posiljevalca, FIFA ga je suspendirala, odstop zahteva tudi španska nogometna zveza – predsedniki zvez avtonomnih regij so namreč objavili sporočilo za javnost, da mora Rubiales zaradi “nesprejemljivega vedenja, ki je močno oškodovalo ugled španskega nogometa”, odstopiti. Na drugi strani se je pojavil posnetek “zlorabljene” nogometašice, ki se o incidentu šali na moštvenem avtobusu.

Nov posnetek prikazuje Jenni Hermoso, kako se smeje in šali na avtobusu moštva o tem, kako jo je Luis Rubiales poljubil po finalu svetovnega pokala za ženske – preden soigralke vzklikajo “poljub”, ko španski vodja vstopi na avtobus.

Posnetek prikazuje, kako se Hermosova smeji memejem v zvezi s poljubom Luisa Rubialesa. Fifa je Rubialesu od takrat izrekla 90-dnevno prepoved vseh nogometnih dejavnosti. Hermosova se takoj po poljubu smeje in šali, ko ji soigralke pokažejo fotografijo Rubialesovega poljuba, le nekaj dni kasneje pa ga je označila za “seksistično dejanje”, ker jo je ranilo. Videti je, da želi poljub uporabiti za samopromocijo.

Posnetek na moštvenem avtobusu, ko se igralci pripravljajo na odhod s stadiona v Sydneyju, naj bi postal orožje v rokah suspendiranega vodje španske nogometne zveze Rubialesa, ko se skuša braniti pred obtožbami, da je zagrešil spolno agresijo.

Soigralke so se skupaj z Jenni smejale

Hermosovo so posneli, kako se glasno smeji, ko je pokazala posnetek zaslona na svojem mobilnem telefonu. Ta prikazuje zdaj že razvpiti poljub pred dobrim tednom dni poleg fotografije nekdanjega španskega reprezentanta Ikerja Casillasa, ki si med intervjujem stisne ustnice z novinarjem in njegovim takratnim dekletom Saro Carbonero. Intervju je televizija prenašala v živo, potem ko je moška ekipa leta 2010 zmagala na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki.

Neka druga žensko na moštvenem avtobusu se je posmejala: ‘Kot Iker in Sarah’, medtem ko je Jenni še naprej razkazovala svoj telefon.

“Napadeno” nogometašico zdaj državni tožilci povabijo, da posreduje dokaze za morebitni kazenski pregon Rubialesa zaradi njegovega kontroverznega dejanja. Številne soigralke nogometašice 23, ki zdaj pravijo, da ne bodo več igrale za reprezentanco, dokler Rubiales ne bo zgodovina, so bile nato posnete med petjem “Beso, beso!” – špansko za “Poljub, poljub!” – medtem ko je suspendirani nogometni šef vstopil na avtobus, preden je ženskam v šali rekel: ‘Stop, zardevam!’

Posnetek je prva objavil Alvise Perez

Posnetek, ki je pricurljal v javnost, je bil objavljen na Twitterju Alvise Perez in je vseboval tudi zanimiva vprašanja:

‘Začnimo @Jennihermoso.

1) Zakaj ste se razkazovali s svojimi soigralci in pozirali, ko ste se smejali z memom svojega kratkega poljuba z Rubialesom?

2) Zakaj vsi tvoji soigralci, ki zdaj pravijo, da so škandalizirani, kričijo s tabo na avtobusu “poljub, poljub!”, potem ko so videle, da Rubiales vstopa na avtobus?

3) Zakaj si Rubialesa v šali prosila za poljub na avtobusu in zakaj si se smejala, ko je odgovoril: ‘Ne, zardevam zaradi tebe?’

“Nočem, da ‘govoriš resnico’, ker Španija resnico pozna.

‘Želim, da greš v zapor.’

Videoposnetek bo Rubialesu verjetno zelo koristen za obrambo pred morebitnim prihodnjim pregonom.

 

Še nekaj dni pred tem se je incidentu smejala, zdaj se počuti žrtev spolnega napada?

Hermoso je še prejšnji teden rekla, da se je “počutila ranljivo in žrtev impulzivno, seksistično zaradi neumestnega  dejanja brez mojega soglasja.”  To se je zgodilo le nekaj dni po tem, ko je bil posnet zloglasni posnetek iz moštvenega avtobusa. Zanikala je Rubialesovo trditev, da je bil poljub po tekmi dogovorjen med kratko debato med parom: “Pojasniti želim, da v nobenem trenutku ni bilo pogovora, ki ga je v svojem nagovoru omenil gospod Luis Rubiales, in predvsem, da njegov poljub ni bil sporazumen. Kot že prej želim ponoviti, da mi ta incident ni bil všeč.”

Rubialesova mama gladovno stavka

Rubialesova 72-letna mama se je medtem zaradi javnega linča njenega sina odločila za gladovno stavko: “Samo želim, da se pove resnica. Ve, da je moj sin zelo pošten. Če bo povedala resnico, se bo vse uredilo,” je dejala zaskrbljena mama.

Ko je govorila o poljubu s svetovnega prvenstva, ki je pripeljal do tako imenovanega škandala ‘Kissgate’, je dodala: “To je bila le šala, kot je sama rekla, in poglejte, kako daleč je šlo. Morala bi imeti vest in se ravnati po njej. Moj sin je zelo zaskrbljen in me je prosil, naj ne nadaljujem z gladovno stavko, naj preneham, vendar bom tukaj, dokler ne padem in moje telo lahko nadaljuje.”

Luisova sestrična je v ponedeljek pred cerkvijo, ko je omenila tudi Hermosa, dejala: “Kar ni normalno, je to, da je ta ženska presrečna, ker je s svojo ekipo zmagala na svetovnem prvenstvu, tri dni pozneje pa pravi, da je bila spolno napadena. Ali smo vsi nori! Luis ve, da je njegova mama zaprta v cerkvi in zaradi tega trpi. Toda njegova mama ga pozna in tudi mi, vsi mi vemo, kakšen je. Če bi bil tak, kot ga prikazujejo, bi bili prvi, ki bi si zašili usta in sklonili glavo. A ko se zgodi nekaj, kar ni res, ne moreš molčati.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine