10 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Razvpiti režiser Roman Polanski prejel cezarja – podelitev so spremljali protesti

Roman Polanski je na podelitvi francoskih filmskih nagrad prejel cezarja za režijo za film Obtožujem!, za katerega je imel 12 nominacij. Slovesnost v Parizu so po poročanju tujih tiskovnih agencij zaznamovali protestni odhodi iz občinstva in obtožbe. Polanski se podelitve ni udeležil.

 

Zaradi ogorčenja, da je filmski veteran, ki ga v ZDA iščejo zaradi posilstva 13-letnega dekleta v letu 1977, prejel največ nominacij, je bila v začetku meseca prisiljena odstopiti celotna francoska filmska akademija.

Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP so protestniki poskušali z vzklikanjem Zaprite Polanskega! vznemiriti dvorano, v kateri je bila slovesnost, preden so jih odgnali policisti s solzivcem. Francoski minister za kulturo Franck Riester pa je opozoril, da bi bilo podeliti cezarja Polanskemu “simbolično slabo glede na stališče, ki ga moramo zavzeti proti spolnemu in seksističnemu nasilju”.

Drama Polanskega o antisemitskem škandalu, ki je pretresel Francijo na prelomu 20. stoletja, je dobila tri cesarje, poleg režije še za najboljši prirejeni scenarij in za kostume.

Celotna ekipa filma se iz strahu pred “javnim linčem” podelitve ni udeležila, ob podelitvi nagrade za režijo pa je igralka Adele Haenel, ki je bila nominirana za najboljšo žensko vlogo za film Portret mladenke v ognju Celine Sciamma, zapustila dvorano in vzkliknila “Sramota”!.

Igralka je po pisanju AFP postala herojinja gibanja Jaz tudi v Franciji, potem ko je režiserja svojega prvega filma Christopheja Ruggio obtožila spolnega nadlegovanja pri njenih 12 letih. “Nagraditi Polanskega pomeni pljuniti v obraz vsem žrtvam,” je dejala pred podelitvijo cezarjev: “Pomeni, da posiljevati ženske ni nekaj tako slabega.”

Veliki zmagovalec cezarjev je bil sicer film Nesrečniki, ki ga je režiser Ladj Ly postavil v enega od opuščenih in nemirnih predmestij Francije. Prejel je nagrado za najboljši film in še tri druge nagrade, med njimi nagrado občinstva.

Režiser, rojen v Maliju, je pozval k enotnosti, rekoč, da “naš sovražnik ni drugi, ampak revščina”, še poroča AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine