4.8 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Razvpiti režiser Roman Polanski dopolnil 85 let, njegovo življenje zaznamovali številni spolni škandali

Igralec, scenarist, režiser in producent Roman Polanski, eden najvidnejših filmarjev 20. stoletja, danes praznuje 85 let. Med njegove najbolj poznane filme med drugim sodijo Pianist, za katerega je leta 2003 dobil oskarja, Chinatown, Rosmaryjin otrok, Besnilo in Duh. Njegovo zasebnost sta zelo zaznamovala umor žene Sharon Tate in spolni škandali.

 

Polanski je ustvaril nekaj nepozabnih trenutkov v zgodovini filma. Utelesil je like, kot so nerodni asistent profesorja Abronsiusa v Plesu vampirjev iz leta 1967, pa umirjeni Trelkovski v Stanovalcu iz leta 1976; oba filma je tudi sam režiral. In kdo bi pozabil tihotno grozo, ki se je plazila skozi njegovega Rosmaryjinega otroka (1968) ali obup Harrisona Forda v vlogi dr. Richarda Walkerja v Besnilu iz leta 1988?

Polanski je sodeloval z uglednimi igralci – z Jackom Nicholsonom (Kitajska četrt, 1974), z Nastasjo Kinski v filmu Tess, ki ga je leta 1979 priredil po romanu Thomasa Hardyja, z Benom Kingsleyjem v drami Smrt in dekle (1994) in z Johnnyjem Deppom v skrivnostni srhljivki Deveta vrata iz leta 1999.

Med uspehi Polanskega sta tudi z oskarjem za režijo nagrajeni Pianist, ki sloni na romanu Wladyslawa Szpilmana (2002), ter filmska priredba klasike Oliver Twist Charlesa Dickensa leta 2005.

Leta 2009 so režiserja aretirali na züriškem letališču na podlagi ameriške tiralice, in sicer zaradi spolnega odnosa z mladoletnico Samantho Geimer leta 1977. Po desetih mesecih, ki jih je deloma preživel v hišnem priporu v svoji hiši na obrobju Gstaada, so julija 2010 švicarske oblasti zavrnile njegovo izročitev ZDA in ga izpustile na prostost. V priporu je Polanski dokončal film Pisatelj v senci, ki je leta 2010 prejel tudi srebrnega medveda mednarodnega filmskega festivala v Berlinu.

Drama Polanskega se je nadaljevala pred tremi leti, ko se je režiser na Poljskem nahajal zaradi filmskega projekta. Sodišče v Krakovu je na koncu zavrnilo izročitev režiserja ZDA, na podlagi sporazuma, ki ga je Polanski že konec 70. let minulega stoletja dosegel z ameriškim tožilstvom. Lani je Samantha Geimer zaprosila sodišče, naj primer po več kot 40 letih opustijo, a je bila njena prošnja zavrnjena. Nato so se začela vrstiti pričevanja več žensk, ki naj bi jih Polanski spolno napadel kot mladoletnice, a režiser ostaja na prostosti, saj naj bi večina primerov zastarala.

Zaradi obtožb o spolnih napadih je ameriška Akademija filmskih umetnosti in znanosti Polanskega in igralca Billa Cosbyja maja letos izključila iz svojih vrst.

Med zadnjimi filmi Polanskega sta Masaker (2011), za katerega je režiser zasedel Jodie Foster, Kate Winslet in Christopha Waltza ter Venera v krznu (2013), za katerega je scenarij napisal po drami Američana Davida Ivesa. Lani je premiero dočakal še njegov film z angleškim naslovom Based on a True Story z Emmanuelle Seigner in Evo Green v glavnih vlogah.

Polanski ima sicer travmatične spomine na mladost, saj je kot Jud drugo svetovno vojno preživel v poljskem getu. Zelo ga je prizadela tudi smrt žene Sharon Tate, ki so jo leta 1969 nosečo umorili člani družine Charlesa Mansona. Nekoč je dejal, da je zaradi vseh travmatičnih izkušenj, ki jih je doživel, “smrti vajen kot kirurgi”.

Za filmsko ustvarjanje je bil med drugim nagrajen s kristalnim globusom filmskega festivala v Karlovyh Varyh za življenjsko delo, po izpustitvi iz pripora pa je z dvoletno zamudo prevzel tudi nagrado za življenjsko delo na filmskem festivalu v Zürichu. Leta 2015 so mu ob odprtju festivala neodvisnega filma Off Camera v Krakovu izročili pomembno filmsko nagrado, poimenovano proti toku.

Zadnje novice

Sorodne vsebine