13 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Razvpiti francoski igralec Gerard Depardieu, ki si je pred leti omislil rusko državljanstvo, danes praznuje 70 let

Eden najbolj znanih francoskih igralcev Gerard Depardieu danes praznuje 70 let. Depardieu je najbolj poznan po vlogah v filmih Cyrano de Bergerac, Nesrečniki in Zelena karta. Leta 2013 je v domovini poskrbel za veliko razburjenje, ko se je zaradi zvišanja davkov preselil v Rusijo, kjer je dobil tudi državljanstvo.

 

Depardieu je začel igrati v 70. in zgodnjih 80. letih minulega stoletja. Postal je eden od vodilnih francoskih filmskih igralcev. V filmu Ženska iz sosednje sobe Francoisa Truffauta je nastopil poleg Fanny Ardant in prvič opozoril nase.

Za vlogo v Truffautovem filmu Zadnji metro je prejel svojega prvega cezarja za najboljšega igralca.

Poleg igralskih vlog v skoraj 60 filmih je Depardieu tudi režiral, ima tudi lastno producentsko hišo DD Productions.

Lani je izšla knjiga Monster (Pošast), v kateri igralec razmišlja o življenju ter pretresa skoraj pol stoletja, preživetega na odru in televizijskih ekranih. V knjigi je med drugim zapisal, da se v iskanju čutnosti pogosto obrača h Koranu, sveti knjigi islama.

V občasno temačni knjigi Depardieu veliko razmišlja tudi o svojih odnosih v filmski industriji in najljubših avtorjih ter se pogosto ozira k smrti. “S smrtjo nimam težav,” je navedel za oskarja nominirani igralec in sklenil: “Vsak dan, vsako uro, vsak trenutek morate živeti.”

Razmišlja o ljudeh in srečanjih, ki so ga zaznamovali kot človeka in igralca, vrne se tudi v čas revnega otroštva in v čas, ko je odkril gledališče. Zaradi minulega burnega življenja je priznal, da ni več tako brezskrben, kot je bil pred 20, 30 leti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine