11.8 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Prvi znan studijski posnetek Davida Bowieja prodan za skoraj 40.000 funtov

Avkcijska hiša Omega Auctions v britanskem mestu Newton-le-Willows je demo posnetek pesmi I Never Dreamed, na katerem leta 2016 preminuli David Bowie poje vodilni vokal, na dražbi prodala za 39.360 funtov. To je skoraj štirikrat več, kot so se nadejali iztržiti, poroča britanski BBC.

 

Osemnajstminutni demo posnetek, ki ga je v stari košarici za kruh med selitvijo na svojem domu našel nekdanji bobnar in menedžer prve Bowiejeve glasbene skupine The Konrads David Hadfield, datira v leto 1963.

Na njem vodilni vokal poje 16-letni Bowie, tedaj znan še kot David Jones, ki je v omenjeni skupini sicer igral saksofon. Vendar glasbena založba Decca tedaj ni prepoznala potenciala vokala, ki je pozneje postal eden najbolj prepoznavnih vokalov 20. stoletja, saj se The Konrads niso uspeli uvrstiti na tako zaželeno avdicijo. Pozneje istega leta jim je založba sicer dala še eno priložnost, a tedaj vodilnega vokala ni pel Bowie.

“David ni težil k temu, da bi postal pevec, s srcem in glavo je bil osredotočen, da bo postal svetovno znan saksofonist. Naš agent, Eric Easton, ki je skrbel tudi za The Rolling Stones, nas je prosil, da posnamemo demo, da bi nam priskrbel avdicijo pri Decci,” je po pisanju BBC pojasnil Hadfield in dodal, da jih je Decca najprej zavrnila, kasneje pa so dobili še eno priložnost, Bowie je tedaj pel spremljevalni vokal, vodilnega pa Roger Ferris.

Glasbenik je kmalu zatem zapustil skupino in šest let kasneje z novim priimkom Bowie stopil na samostojno glasbeno pot ter dosegel svetovni uspeh. V zgodovino pop glasbe se je zapisal kot človek tisočerih obrazov, umetniških imen in glasbenih slogov – od glam rocka, belskega soula do elektronske glasbe. Nastopil je tudi v več filmih in televizijskih produkcijah. O njem so izšle številne knjige, posneta je bila vrsta dokumentarcev. Januarja 2016, dva dni po 69. rojstnem dnevu, je umrl po 18-mesečnem boju z rakom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine