21 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Priznanje Titovega ljubljenca, ki je bil znan kot »jugoslovanski James Bond«: »Ubijal sem za njega, potem pa sem padel v nemilost!«

Jugoslovanski komunistični diktator Josip Broz Tito je imel neverjetno zaupanje v Slobodana Mitrića, ki ga je predstavljal kot »jugoslovanskega agenta 007«. Slednji je slovel kot glavni Titov plačani morilec. Znan je bil pod vzdevkom Karate Bob. Iz Jugoslavije je pobegnil po tem, ko je zavrnil izvršitev enega uboja.

Na Nizozemsko je prispel leta 1973, ko je za božič ubil tri Srbe v Amsterdamu, za kar je bil obsojen na 13 let zapora. Čeprav je policija uradno izjavila, da gre za obračun znotraj kriminalnega podzemlja, je Karate Bob vztrajal, da je šlo pri tem za profesionalno nalogo, ki jo je dobil kot tajni agent jugoslovanske UDBE.

Po prestani zaporni kazni se ni vrnil v takratno Jugoslavijo, ker je ocenil, da bi ga ubili, medtem ko ga je Nizozemska razglasila za »nezaželeno osebo«. Čeprav se je znašel v težkem položaju, skoraj brez pravic, je kar 43 let svojega življenja preživel v Amsterdamu.

Med prestajanjem zaporne kazni je napisal spomine, ki so mu jih nizozemski izdajatelji dali naslov »Titov tajni agent« (Geheimov agent van Tito), nato pa je objavil še več zanimivih knjig o delovanju kriminalnega podzemlja in tajnih služb.

V knjigi je bil predstavljen kot jugoslovanski James Bond. Natančno je opisal, kako je za potrebe jugoslovanske tajne službe (UDBE)  likvidiral različne osebe v državah vzhodnega bloka, v Franciji, na Švedskem in v Belgiji.

Čeprav ženske nikoli niso bile ravnodušne do njegovega šarma, je dejal, da je bil zaljubljen le enkrat in to v svojo ženo, ki je umrla leta 2006. Zanimivo je, da Mitrić, ko sta se poročila, ni imela denarja, zato je bila slovesnost v mestni hiši v ponedeljek, ker so se pari lahko poročili brezplačno. Po smrti njegove žene so mu nizozemske oblasti zavrnile kakršne koli socialne ugodnosti, nastanitev in zdravstveno oskrbo, zato je živel na pragu revščine.

Da bi preživel, je na Nizozemskem objavil več knjig in dram, vključno s tisto, ki jo je naslovil »Boj na Kosovu«. Nameraval se je pridružiti srbskim paravojaškim silam, a ker se ni upal vrniti na ozemlje nekdanje Jugoslavije, je ostal v Amsterdamu, kjer je leta 1992 natisnil letake v znak maščevanja »proti sovražnikom Srbije«.

Ko se je nizozemski minister za priseljevanje Gerd Leers leta 2012 odločil za njegovo deportacijo v Srbijo, je bil Mitrić že hudo bolan. Zato, do deportacije ni prišlo. Zadnje dni svojega življenja je preživel na podstrešju zapuščene šolske stavbe v vzhodnem delu Amsterdama. Slučajno so ga našli že zelo bolnega leta 2016 in ga pripeljali v bolnišnico, kjer je kmalu zatem tudi umrl.

Vir: www.dnevno.hr

Zadnje novice

Sorodne vsebine