12.3 C
Ljubljana
nedelja, 3 marca, 2024

Princ Harry in Meghan Markle po poroki vojvoda in vojvodinja Sussexa; ekskluzivne fotografije (2)

Britanski princ Harry in njegova nevesta Meghan Markle bosta po poroki nosila naziv vojvoda in vojvodinja Sussexa, so danes sporočili iz Buckinghamske palače. Medtem so se okoli Windsorskega gradu, kjer bo potekala poroka, že zbrale množice oboževalcev kraljeve družine, za obzidjem pa se že zbirajo povabljeni gostje. Fotografije je posnel naš dopisnik iz Londona, Jani Božič.

“Kraljica je danes z zadovoljstvom podelila vojvodstvo princu Harryju Valižanskemu. Njegov naziv bo vojvoda Sussexa, grof Dumbartona in baron Kilkeela,” je pisalo v izjavi palače.

Pojasnili so, da bo nekdanja ameriška igralka Meghan Markle po poroki postala njena kraljeva visokost vojvodinja Sussexa.

Medtem so se okoli Windsorskega gradu že zbrale množice ljudi, ki želijo kraljevo poroko spremljati od blizu, prihajajo pa tudi že povabljeni gostje, kot zadnja pa bo prispela kraljica Elizabeta II. Poroke se bo med drugim udeležil tudi njen soprog, princ Philip.

Med prispelimi povabljenci, ki bodo navzoči na poroki, je tako med drugim že kar nekaj zvezdnikov, med njimi kraljica ameriške televizije Oprah Winfrey, britanski igralec Idris Elba, ameriški igralec George Clooney s soprogo Amal, britanski nogometaš David Beckham s soprogo Victorio in britanski pevec James Blunt. V kapeli svetega Jurija pa je prispel tudi Harryjev stric in brat preminule princese Diane, Charles Spencer s soprogo.

Do oltarja bo nevesto danes opoldne po lokalnem času pospremil Harryjev oče, princ Charles, saj se oče neveste Thomas Markle zaradi zdravstvenih težav poroke ne bo udeležil. Par bo v kapeli svetega Jurija na Windsorskem gradu poročil canterburyjski nadškof Justin Welby.

Po obredu, ki bo predvidoma trajal eno uro, se bosta mladoporočenca s kočijo popeljala še zunaj grajskega obzidja. V Windsorju se bo danes predvidoma zbralo okoli 100.000 ljudi in 5000 novinarjev. Mnogi med njimi na sanjsko poroko v slikovitem majhnem mestecu čakajo že zadnjih nekaj dni. Za slavnostni dan pa so tamkajšnjo železniško postajo preimenovali v glavno postajo Harry in Meghan.

Britanska premierka Theresa May je preko Twitterja ženinu in nevesti že sporočila tople misli na njun poročni dan.

Počasi pa je znanih tudi vedno več poročnih podrobnosti. Tako bo za glasbeno spremljavo med drugim odgovoren priznan britanski gospel pevski zbor Kingdom, ki bo med drugim zapel Stand by me. Kot so sporočili iz Kensingtonske palače, sta ženin in nevesta skrbno zbrala glasbo za današnji dan, slišati pa bo mogoče kar nekaj znanih pesmi.

Glede poročnih prstanov pa so sporočili, da bo Marklova prejela prstan iz valižanskega zlata, ki ga je podarila kraljica. Princ Harry pa bo prekinil tradicijo in tudi sam nosil poročni prstan, ki bo iz platine. Tradicionalno moški člani kraljeve družine namreč ne nosijo poročnih prstanov. Prstana, ki je izdelal kraljevi zlatar Cleave and Company, bo do oltarja prinesel princ William, ki je Harryjeva priča.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine