16.9 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Prihaja nova epska filmska dogodivščina Kevina Costnerja o divjem zahodu Obzorja: Ameriška saga – prvo poglavje, levičarski mediji pa se že zgražajo zaradi domnevnega rasizma

Piše: A. S.

Letos poleti prihaja v naše kinematografe zadnji film ameriškega veteranskega igralca Kevina Costnerja z naslovom Obzorja: Ameriška saga – 1. poglavje. Gre za film, ki ga je Costner napisal, režiral, produciral in v filmu tudi igra. Prav tako naj bi filmsko serijo, katere omenjeni film je le njen prvi od štirih delov, v veliki meri tudi sam financiral.

Čeprav je zadnji Costnerjev projekt, ki naj bi si ga želel uresničiti že od konca 80. let prejšnjega stoletja, prejel 11 minutno ploskanje na filmskem festivalu v Cannesu, so odzivi na film mešani, nekateri pa napovedujejo, da bo imel izgube. Ne glede na to bodo posneti vsi štirje filmi. »Čeprav še nimamo sredstev, se bodo v vsakem primeru zgodili«, je glede tega dejal hollywoodski veteran.

Sicer pa filme poleg dveh zaenkrat še neznanih investitorjev tudi financira Costner kar sam. »Vem, da se govori, da sem vložil 20 milijonov dolarjev svojega denarja v ta film, vendar to ni res. Do sedaj sem vložil okoli 38 milijonov v film. To je resnična številka«, je dejal igralec v nedavnem intervjuju.

Sama zgodba filmske sage naj bi se osredotočala na mogočno in epsko potovanje in širjenje ameriškega zahoda, pred in po državljanski vojni. Gre torej za »Western«, oziroma za dogajanje na divjem zahodu. V filmu poleg Costnerja igrajo še Sienna Miller, Sam Worthington, Danny Huston, Michael Rooker, Jena Malone, Michael Angarano in Abbey Lee. Na filmskem platnu pa bomo priča bojem med Indijanci in ameriškimi pionirji, ki so naseljevali prostrana področja ameriškega zahoda. No, ravno zato, ker naj bi bili slednji prikazani tudi kot junaki, ne samo kot nekakšni zlobni belski zatiralci, pa si je Costnerjev film že prislužil kritike nekaterih levo usmerjenih osrednjih medijev.

Kevin Costner, ki je sicer tudi sam, tako kot celoten Hollywood, v določenih pogledih podrejen trenutni »woke« kulturi, se je sicer na tovrstne očitke odzval z besedami, ki bodo verjetno ujezile marsikaterega levičarja: »Na zahodu se je zgodila velika krivica, vendar pa to ne zmanjšuje poguma, ki so ga morali imeti moji predniki, da so pustili vse za seboj in se odpravili tja. Jaz prepoznavam to iznajdljivost, ki je bila potrebna, in hrabrost, ki so jo premogli, da bi se odpravili na dolg pohod čez to deželo. Gre pač za film, ki prikazuje spopad kultur. To je naša zgodovina.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine