14.3 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Presenečenje? Nedeljska podelitev filmskih nagrad oskar tokrat brez voditelja

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti bo v nedeljo v prenosu televizije ABC v živo iz gledališča Dolby v Hollywoodu opravila 91. podelitev filmskih nagrad oskar, ki pa bo tokrat potekala brez voditelja ali voditeljice. Največ nominacij imata filma Roma Alfonsa Cuarona in Najljubša Yorgosa Lanthimosa, ki lahko upata na deset oskarjev.

 

Romi in Najljubši s po osmimi nominacijami sledita filma Zvezda je rojena v režiji Bradleyja Cooperja in Mož iz ozadja v režiji Adama McKayja, med nominiranimi za najboljši film pa so še Črni panter režiserja Ryana Cooglerja, Črni KKKlanovec režiserja Spikea Leeja, Bohemian Rhapsody režiserja Bryana Singerja in Zelena knjiga režiserja Petra Farrellyja.

Med nominiranci po mnenju kritikov ni enega najboljših filmov leta Hladna vojna Pawla Pawlikowskega, ki pa se bo skupaj z Romo potegoval za oskarja v kategoriji filmov v tujem jeziku. Nominacije v tej kategoriji so prejeli še nemški film Never Look Away, japonski Tatiči ter libanonski Cafarnaum. Podpisujejo jih Florian Henckel von Donnersmarck, Hirokazu Koreeda in Nadine Labaki.

V tekmi za režiserskega oskarja so Alfonso Cuaron (Roma), Spike Lee (Črni KKKlanovec), Yorgos Lanthimos (Najljubša), Pawel Pawlikowski (Hladna vojna) in Adam McKay (Mož iz ozadja).

Za najboljšo glavno moško vlogo so nominirani Christian Bale (Mož iz ozadja), Bradley Cooper (Zvezda je rojena), Rami Malek (Bohemian Rhapsody), Viggo Mortensen (Zelena knjiga) in Willem Dafoe (At Eternity’s Gate).

Med ženskami pa lahko na oskarja računajo Yalitza Aparicio (Roma), Glenn Close (Žena), Olivia Colman (Najljubša), Lady Gaga (Zvezda je rojena) in Melissa McCarthy (Can You Ever Forgive Me?).

Na oskarja za najboljšo stransko moško vlogo lahko upajo Mahershala Ali (Zelena knjiga), Sam Elliott (Zvezda je rojena), Adam Driver (Črni KKKlanovec), Richard E. Grant (Can You Ever Forgive Me?) in Sam Rockwell (Mož iz ozadja).

Za žensko stransko vlogo pa Amy Adams (Mož iz ozadja), Marina de Tavira (Roma), Regina King (If Beale Street Could Talk), Emma Stone (Najljubša) in Rachel Weisz (Najljubša).

Filmska industrija se v ZDA po izbruhu škandala o spolnih napadih in zlorabah producenta Harveyja Weinsteina, ki sicer še zdaleč ni osamljen primer, ampak le simptom kronične epidemije v svetu zabave in širše, začela soočati z vse glasnejšimi kritikami zaradi diskriminacije žensk in manjšin.

Akademija je lani decembra menila, da je zadela v črno z izbiro temnopoltega komika in igralca Kevina Harta za voditelja, vendar so prišle na dan njegove stare homofobne izjave, za katere se je sicer spet opravičil, vendar so bile kritike tako hude, da se je odločil vreči puško v koruzo. Akademija se je nato odločila, da bo poskusila brez voditelja.

Težave so bile že lani avgusta, ko so kategorijam nagrad dodali novo kategorijo za izjemne dosežke v popularnem filmu. To je tisti, ki doseže največ zanimanja širokih množic, a po kritikah so kategorijo črtali.

Pred kratkim so zaradi predvidene tradicionalne časovne stiske podelitev nagrad za fotografijo, montažo, masko in kratki igrani film iz neposrednega prenosa premaknili v čas oglasov in spet so se pojavile kritike, zato so nagrade spet pridružili 20 drugim v neposrednem prenosu.

Nekaj besed se je vrtelo tudi okoli vprašanja, kdo bo podeljeval nagrade. Nazadnje so potrdili lanskoletne zmagovalce za glavne ter stranske ženske in moške vloge Frances McDormand, Garyja Oldmana, Allison Janney in Sama Rockwella.

Poleg njih bodo oskarje med drugim podelili še Javier Bardem, Angela Bassett, Chadwick Boseman, Emilia Clarke, Daniel Craig, Laura Dern, Chris Evans, Tina Fey, Elsie Fisher, Samuel L. Jackson, Stephan James, Michael B. Jordan, Whoopi Goldberg in Serena Williams.

Podelitev bodo z glasbenimi nastopi v živo med drugim popestrili Jennifer Hudson z nominirano izvirno pesmijo I’ll Fight iz filma RBG, Bette Midler, ki bo zapela nominirano pesem The Place Where Lost Things Go iz filma Mary Poppins se vrača, Lady Gaga in Bradley Cooper pa bosta izvedla za oskarja nominirano pesem Shallow iz filma Zvezda je rojena.

V čast filma Bohemian Rhapsody, ki govori o preminulem pevcu Freddyju Mercuryju, pa bo nastopila skupina Queen z Adamom Lambertom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine