7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Prepoznajte pet prvih zgodnjih znakov zahrbtne multiple skleroze

Multipla skleroza je težko prepoznana kronična in v presledkih ponavljajoča bolezen osrednjega živčevja, ki najpogosteje prizadene mlade ženske. Zakaj naš imunski sistem napade človekov centralni živčni sistem in se razvije v multiplo sklerozo ostaja neznanka, zato je še posebej pomembno, da smo pazljivi na prve zgodnje znake te zahrbtne bolezni.

 

Ljudje smo edinstvena bitja, zato univerzalnih znakov te neozdravljive bolezni ni. Najpogostejši simptomi, ki pa so lahko spreminjajoči, pa so:

Izguba ravnotežja

Začetke bolezni spremlja pogost občutek slabšega ravnotežja ali nepričakovana vrtoglavica, celo izguba koordinacije in nerodnost. Pogosto se bolniki pritožujejo glede motenj s hojo.

Utrujenost

Utrujenost je pogosta spremljevalka multiple skleroze. Spremljajo jo težave s spominom in izzivi pri osredotočenostjo.

Mravljinčenje

Otrplost ali mravljinčenje obraza, rok, nog, dlani ali stopal je spremljajoč simptom multiple skleroze. Mravljinčenje lahko dopolnjujejo tudi mišični krči.

Motnje vida

Posamezniki, ki jih je prizadela multipla skleroza opažajo težave z vidom, pogosto na eno oko.

Anksioznost in depresija

Simptomi multiple skleroze so zelo različni in zavisijo predvsem od mesta okvare mielinske ovojnice. A neredko bolezen spremljata anksioznost in depresija, zato je izjemnega pomena, da se vsak s ponavljajočimi simptomi čim prej obrne na svojega zdravnika.

Zadnje novice

Sorodne vsebine