6.9 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Pred stotimi leti se je rodil ameriški jazz pianist in pevec Nat King Cole

Pred stotimi se je na današnji dan rodil Nat King Cole, ki velja za enega najbolj priljubljenih pianistov in pevcev v zgodovini glasbe 20. stoletja. Glasbenik žametnega baritonskega glasu in občutene interpretacije je znan po brezčasnih uspešnicah, kot so Unforgettable, Mona Lisa, Sturdust in When I fall In Love.

 

Glasbenik s pravim imenom Nathaniel Adams Coles se je rodil v mestu Montgomery v ameriški zvezni državi Alabama. Odraščal je v Chicagu. Na orgle ga je naučila igrati mati, ki je bila cerkvena organistka. Na njegov glasbeni razvoj je močno vplival tudi priznani jazzovski pianist Earl Hines.

Glasbeno kariero je Cole začel z dirigiranjem v orkestru, ob tem pa je nastopal tudi v bandu skupaj z bratom Eddiejem. Pozneje je kot pianist ustanovil svoj prvi trio – King Cole Swingsters, ki sta ga sestavljala še kitarist Oscar Moore in basist Wesley Prince.

Ubral je dve različni glasbeni poti: deset let je nastopal kot jazzovski pianist, pozneje pa kot pevec popularne glasbe, kar ga je uvrstilo med najbolj iskane pevce minulega stoletja.

Pomemben je njegov prispevek k jazzu, saj je s svojimi inovativnimi harmonijami in tehnično dovršeno improvizacijo povezal swing z novim slogom bepop, kar je med drugim mogoče slišati v skladbah albuma After Midnight.

Preizkusil se je tudi kot filmski igralec, zaigral je v več krajših in dokumentarnih filmih, med večjimi vlogami pa velja omeniti upodobitev skladatelja W. C. Handyja v biografskem filmu Allena Reisnerja z naslovom St. Louis Blues.

Bil je tudi eden prvih Afroameričanov, ki je vodil svojo oddajo na televiziji – The Nat King Cole Show.

Njegovo življenje se je končalo pri komaj 45 letih. Umrl je 15. februarja 1965 za posledicami raka na pljučih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine