13.6 C
Ljubljana
nedelja, 1 oktobra, 2023

Portal Mravljišče razkriva, kdaj je v resnici umrl Tito

Piše: Mravljišče.si

»Enigma Tito« je zagotovo ena najbolj privlačnih skrivnosti prebivalcev nekdanjih jugoslovanskih republik. Že več kot štirideset let se namreč vrstijo ugibanja po časopisih, ali je bil jugoslovanski diktator res pravi Josip Broz iz Kumrovca ali pa so Rusi nastavili dvojnika. Prav tako kroži veliko teorij o tem, kdaj je Tito v resnici umrl, vendar se doslej še nobena ni izkazala za realno.

Očitno pa temu ne bo več tako. Iz ZDA namreč prihajajo vesti, da je znani žvižgač Edward Snowden do ameriškega novinarja Jeremyja Shahilla dostavil dokumente, ki se nanašajo na do sedaj strogo tajne zaznamke, ki jih je v letih 1979 in 1980 zbirala CIA z območja tedanje Jugoslavije, zlasti v povezavi s smrtjo Josipa Broza-Tita. Ti zaznamki namreč potrjujejo, da je Tito umrl že pet dni po zadnjem sprejemu v ljubljanski klinični center, to je 15. februarja 1980. Samo dva dni prej je jugoslovanska javnost prvič izvedela, kako resno je zdravstveno stanje jugoslovanskega predsednika. Dokumenti CIA vsebujejo tudi zaznamek, da je tisti dan (13. februarja) Tita na njegovo izrecno željo, vendar v strogi tajnosti obiskal katoliški duhovnik (ime ni navedeno) in Titu podelil poslednje zakramente. Tisti dan so ljudje v paniki dvignili na bankah za okoli 400 milijonov dolarjev gotovine, kar je še poslabšalo do tedaj nezavidljiv gospodarski položaj Jugoslavije, kjer je vlado vodil nezanesljivi Črnogorec Veselin Đuranović. Decembra 1979 je v Karađorđevem na posebnem sestanku vodja slovenske partije France Popit od Tita zahteval, naj Đuranovića razreši, sicer bo prišlo do gospodarskega kolapsa, vendar ga oslabeli maršal ni hotel poslušati.

Umrl je štiri mesece »prehitro«

Kakorkoli že, CIA kot čas resnične Titove smrti navaja 15. februar 1980 (natanko ob 6:53), vendar javnost za to nikoli ni izvedela. Zelo verjetno je, da je za ta čas Titove smrti vedela tudi KGB (vendar brez uradne potrditve), zanj je izvedela tudi izraelska tajna služba. Po pripovedovanju nekaterih katoliških duhovnikov je okoli 20. februarja 1980 na romanje v Sveto deželo odpotovala skupina slovenskih bogoslovcev, gostitelji pa so jim tam izrekali iskreno sožalje ob smrti predsednika in se čudili, kako da v SFRJ še nihče ne ve, da je Tito mrtev. Ko so prišli do ugotovitve, da Tito uradno še ni mrtev, so slovenskim romarjem zabičali, naj ob povratku v Jugoslavijo strogo molčijo o tem, kar so slišali, saj bi lahko v nasprotnem primeru prišlo do represalij.

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine