1.9 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Pop ikona Ricky Martin ponosno naznanil: »Z možem sva noseča!« Po glasnem aplavzu pa dilema – Kako sta lahko dva moška noseča?

Prejšnji teden je znani portoriški glasbenik Ricky Martin med sprejemanjem nagrade, ki si jo je prislužil z bojem za človekove pravice in sprejemanje skupnosti LGBTQ, naznanil: “Z možem sva noseča! Pričakujeva naraščaj!” Novici je sledil bučen aplavz, nihče pa se verjetno ni vprašal, kako sta noseča? Kako je to možno?

Pevec ima namreč že dva sinova in osemmesečno hčer. Vse je rodila nadomestna mati, ki igra pri vsakem gejevskem paru ključno vlogo, a tu žal ni več pomembna. Sploh se je ne omenja, prejme le plačilo na svoj račun, ker je plačana za svoje “delo”. V tujini gre pri nadomestnem materinstvu že za dobičkonosen posel. Zanj se lahko dogovoriš za od 9.000 evrov do 25.000 evrov, poslužujejo se ga tako pari kot tujci, samski in homoseksualci. V Rusiji in Ukrajini je to že stalnica in nimajo prav nikakršnih zadržkov. Klinike za plodnost ponujajo celo pakete, v katere je vključeno vse, od oploditve do poroda.

Ali je nadomestno materinstvo v Sloveniji dovoljeno?

Zakon o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo v Sloveniji določa, da do ”postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo ni upravičena ženska, ki namerava otroka po rojstvu odplačno ali neodplačno prepustiti tretji osebi (nadomestno materinstvo)”. Nadomestno materinstvo je tako v Sloveniji kot tudi v Evropi strokovno, etično in pravno vprašljivo.

Pri nadomestnem materinstvu gre pravzaprav za pogodbeno razmerje

Nesprejemljivo pri nadomestnem materinstvu je ravno to, da gre za pogodbeno razmerje, katerega predmet je otrok. Nekateri temu pravijo celo trgovina z belim blagom. Velikokrat se je že zgodilo, da ena od pogodbenih strank pogodbe ni želela izpolniti; ali je bila to nadomestna mati, ki otroka ni želela izročiti, ali pa ga darovalca spolnih celic nista želela prevzeti. Takrat pride do etičnih in pravnih dilem, vprašanja povezanosti med otrokom in žensko, ki ga donosi, ter vprašanj pogodbenega prava in izpolnitve pogodbe, identiteta otroka pa lahko za vse življenje ostane zaznamovana.

Grozljive zavrnitve otrok, ki so se rodili bolni

V preteklosti se je med ”naročnikom” in nadomestno materjo večkrat zapletlo. Leta 2014 je nadomestna mati na Tajskem avstralskemu paru rodila dvojčka. Žal se je eden od njiju rodil z Downovim sindromom. Bodoča starša sta se odločila, da v ”nadomestni trgovini” kupita zgolj zdravega otroka. Ker so si pri tem razvpitem primeru umazale roke tudi agencije, ki so ponujale nadomestno materinstvo, je država spremenila zakonodajo in nekaj mesecev zatem prepovedala tujcem, da najemajo Tajke za nadomestne matere. Takšnih zgodb je ogromno, na koncu pa trpijo otroci.

Ženska, ki odda otroka drugemu paru, trpi vse življenje

Grozljivo je to, da je postala maternica zgolj orodje za rojevanje, kar ni v skladu s človeškim dostojanstvom. Med nosečnico in plodom pride do usodne navezanosti, zaradi katere ženska, ko enkrat odda otroka plačniku, trpi vse življenje. Nekateri enačijo nadomestno materinstvo s fizično zlorabo ženske, enako prostituciji ali trgovini z belim blagom, poroča Domovina. Bolj ko postaja svet materialistično usmerjen, bolj postajajo tudi otroci tržno blago. Premalo se zavedamo, da novo življenje ne more biti biznis. Otrok ne “kupujemo” zase, imamo jih zaradi njih samih. Kam vodi kupljeno očetovstvo (materinstvo)? Kakšen bo naslednji korak, ki bo tistim, ki imajo denar, ogromno denarja,  padel na pamet?

Vir: nova24tv.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine