17.9 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Policija opozarja: Pri okvari vozila na avtocesti ne izstopajmo iz avta brezglavo

Voznik, ki mu na avtocesti zmanjka goriva ali se mu vozilo pokvari, naj se poskuša ustaviti na avtocestnem počivališču, SOS-odstavni niši ali odstavnem pasu, oz. naj zapusti avtocesto. Če ustavi na SOS-niši ali vozišču avtoceste, naj takoj prižge vse štiri smernike, si nadene odsevni telovnik in postavi varnostni trikotnik, svetujejo policisti.

Če se ustavi na SOS-niši ali vozišču avtoceste, naj iz vozila ne izstopi brezglavo, so posvarili na Policijski upravi Kranj.

Trikotnik je treba po njihovih navedbah postaviti najmanj 100 metrov od vozila. Če je razdalja daljša, bodo lahko drugi vozniki prej odreagirali in se pripravili. Pri postavljanju trikotnika se ne smemo gibati po odstavnem pasu, ampak je treba hoditi le za varnostno ograjo in ves čas spremljati promet. Varnostni trikotnik naj bo sicer v vozilu pospravljen tako, da bo hitro dosegljiv. V kupu prtljage ga boste težko našli, opozarjajo policisti.

V daljših predorih z odstavnimi nišami je postopek enak kot na avtocesti. Ob uporabi utripalk in sklopke se moramo pomikati desno in tako nase opozoriti druge voznike. Če je mogoče, ustavimo v odstavni niši, kjer je tudi telefon SOS. Če nam to ne uspe, poskušajmo zapeljati vozilo k najbližjem robu vozišča. To velja tudi za cesto brez odstavnega pasu, ki ima odstavne niše.

Vozniki, ki se jim vozilo pokvari med vožnjo po avtocesti, lahko brezplačno uporabijo obcestni telefon SOS, ali pokličejo Prometno-informacijski center za državne ceste na številko 1970.

Gorenjski policisti so v zadnjih dneh sicer obravnavali nekaj prijav o zadrževanju pešcev na avtocesti, med njimi tudi prijavo hoje pešcev po vozišču pri Kranju zaradi okvare vozila.

Takšna ravnanja poskušajo policisti preprečevati že s svojo navzočnostjo na avtocesti, a moramo biti zaradi povečanega prometa kljub temu previdni predvsem na območjih avtocestnih priključkov in v bližini počivališč, kjer so taka nedovoljena ravnanja pogostejša, so zapisali policisti v Kranju.

Zadnje novice

Sorodne vsebine