10.1 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

(PISMO BRALKE) RTV-prispevek – da ali ne?

Avtor: Ivana Lampič

V zadnjem času opažam čedalje več zahtevkov, naj se ukine naročnina za sprejemanje televizijskih in radijskih oddaj, v skladu s še vedno uveljavljenim socialističnim novorekom imenovana »RTV-prispevek«.

Tem zahtevkom nasprotujem, hkrati pa zahtevam, naj se najde neko drugo ime in morda tudi ustanovi računovodski urad, ki bi za »kasiranje« tega denarja skrbel zunaj okvira RTV Slovenija. Ob dejstvu, da je večina »prispevkov« sicer namenjena inkasantu, moram opozoriti, da se nekaj tako nabranega denarja odvaja tudi drugim radijcem (morda tudi televizijcem) ter za mrežo radijskih in televizijskih posrednikov na Nanosu, Sveti gori, Krvavcu, Kumu in drugod. Reveži z območja nekdanjega novogoriškega okraja, ki si ne moremo privoščiti kabelskega in/ali satelitskega priključka, namreč lahko sprejemamo tri programe Televizije Slovenija s programoma TV Maribor in TV Koper, pa program Nove24TV in TV3 ter tri programe RAI prek strešnih anten.

Cena 12,75 EUR za »RTV-prispevek« in strošek za plačilni servis znaša skupaj približno 14 EUR. Za ta denar lahko gledamo navedene programe in tako ves mesec spremljamo dogajanje v Sloveniji in po svetu: se informiramo, izobražujemo, zabavamo. Naj si spoštovani čitatelj tega besedila primerjalno sam izračuna, koliko izvodov potiskanega papirja z imenom »Delo« bi mogel kupiti za ta znesek!

Res je, da Televizija Slovenija postaja čedalje bolj trobilo tako imenovanih levičarjev, sovražnikov Janeza Janše in Donalda Trumpa, in onesnaževalka tradicionalnega slovenskega knjižnega jezika ter učiteljica stokajočega polglasnikovanja. Res pa je tudi to, da nam TVS daje v gledanje čudovite oddaje, kot so »Pričevalci« in intervjuji dr. Jožeta Možine, mariborska oddaja »O živalih in ljudeh«, kmetijske oddaje Branka Vrabca, nekatere poljudne oddaje o naravoslovnih znanostih, nekateri filmi iz arhiva, pa izjemno duhovite animiranke o Backu Jonu. Pred nedavnim me je navdušila krasna oddaja »S-prehodi« z ljubko in lepo govorečo voditeljico Nino Klaut (pohvalno obuto v čevlje z nizko peto!), ki nam je mikavno predstavila Jurija Paljka, zamejskega kulturnega delavca, časnikarja, pisatelja, pesnika ter člana odbora za podeljevanje Prešernovih nagrad. Da, vse to in še marsikaj si zasluži mojih 14 EUR vsak mesec!

Seveda pa ne morem prezreti gore šlamparij na TVS; ob nekatere sem se že nekajkrat spotaknila v pismih bralcev. Predlagam, naj se opogumi poznavalec medmrežja in naj ustanovi spletno stran, kamor bo kritično in razgledano gledalstvo moglo pošiljati fotografije šlampastih napisov na tv-ekranih in besedila o tem ter drugih slučajnih in namernih spodrsljajih. Za varuha pravic gledalcev in poslušalcev je vodstvo RTV sicer doslej imenovalo prijazno osebo, ki vedno pokliče klicetelja, če je ob njegovem klicu nedosegljiva, ga posluša in se z njim lepo pogovori, dejansko pa je le strelovod oziroma brezzobi tiger. Predlagana spletna stran bi vodstvo RTV javno opozarjala na namerne in nenamerne šlamparije; to bi bilo bolj ustvarjalno kot pa pozivanje k neplačevanju ali ukinitvi »davka na posedovanje televizijskega ali/in radijskega sprejemnika«!

Ivana Lampič, Nova Gorica

Zadnje novice

Sorodne vsebine