31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Papež obljubil spremembe v čilski Cerkvi po pedofilskem škandalu

Papež Frančišek je v četrtek obljubil spremembe v čilski katoliški cerkvi, s katerimi naj bi znova vzpostavili pravičnost po pedofilskem škandalu, ki je zatresel tudi njegov pontifikat.

Papež v kratkem pismu 34 čilskim škofom, s katerimi se je sestal po skupinah od torka do četrtka, ni nakazal, kakšne posledice bi lahko doletele tiste, ki so osumljeni, da so molčali o spolnih zlorabah otrok.

Frančišek se je čilskim škofom zahvalil za pripravljenost na sodelovanje pri “spremembah in rešitvah”, ki jih bo Cerkev izvedla “kratkoročno, srednjeročno in dolgoročno in so potrebne za ponovno vzpostavitev pravičnosti in cerkvene skupnosti”.

Škandal je zatresel tudi Frančiškov pontifikat. Januarja med obiskom v Čilu je papež obtožbe žrtev, da so čilski škofi prikrivali zločine duhovnika Fernanda Karadime, ki ga je Vatikan leta 2011 spoznal za krivega spolne zlorabe otrok, označil za klevetanje.

Frančišek se je kasneje opravičil za napačno presojo in dejal, da je bil zaveden glede tega primera. V Čile je napotil svojega odposlanca, da bi preiskal škandal, in povabil tri žrtve v Vatikan, kjer se jim je osebno opravičil.

Žrtve pričakujejo konkretne ukrepe proti vodstvu čilske cerkve, tudi proti kardinalu Franciscu Javierju Errazurizu Ossi, ki je član vplivnega devetčlanskega papeževega sveta kardinalov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine