20.6 C
Ljubljana
torek, 16 avgusta, 2022

Nov trend na prostoru bivše Jugoslavije: Odpovedi glasbenih nastopov zaradi političnega pritiska

Vse je se začelo, ko so levičarji zahtevali prepoved koncertriranja Marka Parkovića – Thompsona. To je sprožilo plaz prepovedi drugih izvajalcev glasbe.

Potem ko so videli, da je taktika pritiska, ki jo uporabljajo levičarji, uspešna, so se je začeli posluževati tudi drugi, nazadovoljni z nastopom tega ali onega pevca. Hrvaški veterani so tako nedavno uspeli doseči odpoved nastopa srbskega pevca Momčila Bajagića – Bajage na prihajajočih »Dnevih piva« v Karlovcu. Zaradi pritiskov in protestov nekaterih političnih skupin, in to kar z obeh strani, je svoj nastop v črnogorskem Tivtu odpovedala tudi hrvaška pop pevka Vana. Med dvema ognjema se je znašel tudi srbski pevec Miroslav Ilić, saj nekatere hrvaške veteranske in politične skupine zahtevajo odpoved njegovih nastopov na Hrvaškem, medem ko srbski nacionalisti Ilića napadajo kot »izdajalca«, še posebno zato, ker je na omrežjih zakrožil posnetek, na katerem Ilić poje na zasebni zabavi, kamera pa je v ozadju »ujela« hrvaško zastavo, za katero srbski nacionalisti trdijo, da je ustaška.

Organizatorji koncertov se bojijo, da ne gre zgolj za posamezne primere, ampak za nov trend, ki bo trajal še kar nekaj časa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine