7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Noro! Restavracijo v Walesu označili za “seksistično” in “za časom”, ker je objavila oglas za prosto delovno mesto: “Iščemo natakarico”

Turško restavracijo Mira v Cardiffu, glavnem mestu Walesa, so obtožili seksizma, ker je na okno nalepila oglas za prosto delovno mesto, v katerem je zapisano: “Iščemo natakarico”. Jamie Matthews je fotografiral oglas z besedilom: “Iščemo natakarico, prijave sprejemamo v restavraciji”, fotografijo objavil na Twitterju in zapisal, da bodo le tako lahko ljudje izvedeli, da to ni sprejemljivo.

 

Fotografijo je naložil na socialne medije in napisal: “Restavracija Mira #Canton #Cardiff, mislim, da nisi v koraku s časom #vsakodnevniseksizem,” ter dodal, da je oglas slikal, ker je bil nad njim izjemno šokiran. “Oglas sem takoj opazil in si mislil: o moj Bog, natakarica? To je malo čudno in preveč specifično. Tako ne bomo nikoli dosegli zaposlitve z enakimi možnostmi.”

Veliko neravnovesje med moškimi in ženskami lahko opazimo v restavracijah, kuharji in šefi so ponavadi moški, medtem ko so v strežnem osebju večinoma ženske. “To je tradicionalno neravnovesje, ki očitno vpliva tudi na razlike v plačilu med spoloma. In ko vidimo oglas za ‘natakarico’, to le poglobi to vrzel. Zato sem ljudi na spletu na to opozoril,” je Matthews dejal za Daily Mail. “Definitivno mislim, da je pomembno, da ljudje opozorijo na takšne stvari, ko jih opazijo.”

Vladne smernice namreč naročajo, da delodajalci v oglasu o zaposlitvi ne smejo navajati ali nakazovati, da bi koga diskriminirali. Na spletni strani vlade Velike Britanije piše: “V nasprotju z zakonom je nekoga favorizirati bolj kot drugega zaradi osebnih lastnosti, na primer vere, spola ali starosti.”

“Diskriminacija lahko pomeni tudi, da koga ne zaposliš,” je dejal Matthews in dodal, da bi se mogoče za delo prijavili tudi moški, ki iščejo takšno delo. “Moje mnenje je, da smo v času, ko ne bi smeli objavljati takšnih oglasov, ker je to nedopustno.” Restavracija Mira pa se ni želela odzvati  na njegove pripombe.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine