30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Noro: na Kitajskem odkrili 4300 let staro piramido v izgubljenem mestu, ki je bilo nekoč eno največjih na svetu

Na Kitajskem so v 4.300 let starem izgubljenem mestu, v katerem so pogosto opravljali človeška žrtvovanja, našli ogromno piramido. Mesto naj bi bilo nekoč največje na svetu.

 

Osupljiva najdba je bila podrobno dokumentirana v zadnji izdaji publikacije Antiquity, kjer so raziskovalci po poročanju RT razkrili, da je novoizkopana piramida visoka najmanj 70 metrov in obsega preko 9,71 hektarja.

V članku, ki ga je napisala skupina profesorjev z univerz na Kitajskem in Kalifornije, so povedali, da je mesto, ki so ga poimenovali Shimao, pet stoletij uspevalo na površini štirih kvadratnih kilometrov, kar je primerljivo z velikostjo današnje občine Škofja Loka. Mesto je bilo v svojem času eno največjih na svetu.

Obredno človeško žrtvovanje
Ogromna piramida je okrašena s simboli očes in figurami, ki so pol živali, pol ljudje, zaradi česar med raziskovalci vlada prepričanje, da je bila piramida v očeh prebivalcev Shimaa simbol verske moči. Tako mesto kot samo piramido obkroža vrsta sofisticiranih kamenih obrambnih zidov z jaški in vrati, kar nakazuje, da je bil dostop do kompleksa strogo omejen. Ravno tako so odkrili kupe obglavljenih človeških glav, kar nakazuje, da je bilo obredno žrtvovanje ljudi del njihove kulture. “Samo v zunanjem delu obzidja smo našli šest jam, ki so vsebovale obglavljene človeške glave,” so zapisali raziskovalci.

Piramida je imela tudi prostore, namenjene vladajoči eliti; ti prostori so med drugim vsebovali ogromen rezervoar za vodo, zgrajeni pa so bili iz lesa, stlačene zemlje ter strešnikov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine