22.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Noro: Menijo, da bi morali več parazitov poimenovati po ženskah

Piše: Ivan Šokić

Skupina znanstvenikov je prišla do zaključka, da samo 19 odstotkov parazitov, odkritih v zadnjih dveh desetletjih, nosi ime znanstvenic, za kar krivijo “spolno pristranskost”. Menijo, da bi moralo več parazitov biti poimenovanih po ženskah.

Skupina znanstvenikov pod vodstvom parazitologa Roberta Poulina je čas posvetila listanju študij v osmih znanstvenih publikacijah, ki so bile objavljene med letom 2000 in 2020. Od 596 vrst, ki nosijo imena priznanih znanstvenikov jih je 111 ali skoraj 19 odstotkov poimenovano po znanstvenicah, trdijo raziskovalci z novozelandske University of Otago.

“Našli smo konsistentno spolno pristranskost med vrstami poimenovanimi po priznanih znanstvenikih,” so zapisali v članku objavljenem v Proceedings of the Royal Society B. Poimenovanj parazitov po znanstvenikih je bilo po mnenju raziskovalcev “disproporcionalno več” kot po znanstvenicah.

Znanstveniki imajo pravico, da sami poimenujejo novoodkrito živalsko vrsto. Nekateri svoje odkritje poimenujejo po sebi, drugi po kakem liku iz risanke, tretji spet po nekom drugem, ki ga želijo na tak način počastiti. Več kot 300 živalskih vrst npr. nosi ime po Charlesu Darwinu navkljub dejstvu, da je bila Darwinova teorija o izvoru vrst z naravnim izborom že davno ovržena.

Parazitologija je veja znanost ki bolj zanima moške kot ženske. Tako kot nasplošno velja za večji del področij kot so znanost, tehnologija, inženiring in matematika. Z drugimi besedami, naravoslovje je v razvitem svetu bolj zanimivo za moške, družboslovne vede za ženske. V državah v razvoju statistika kaže, da je zanimanje za računalništvo in programiranje enako tako pri moških kot ženskah.

Poulin in druščina upajo, da bodo izsledki njihovega “raziskovanja” preostale parazitologe, ki se dejansko ukvarjajo s svojim delom spodbudilo k iskanju imen za nove parazite, ki bodo odražala “raznolikost znanstvene skupnosti”.

Vir: summit.news

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine