15.2 C
Ljubljana
sobota, 18 septembra, 2021

Nelektorirano in necenzurirano poročilo Toma Križnarja iz Sudana: Spet na svobodi in vrnitev nazaj čez mejo v gore

Ravnokar so naju spustili proti plačilu sto dolarjev je v petek v sporočilu za javnost, ki ga smo ga dobili na naš elektronski naslov, napisal svetovni popotnik in humanitarec Tomo Križnar: Zdaj hitiva naprej med tiste, ki naju čakajo in v tem trenutku najbolj potrebujejo. Preštevati gobavce, jih snemati in otrokom razdeliti tople kape. Več kmalu. Srečno!! Tomo in Bojana

Poročilo objavljamo nelektorirano in necenzurirano:

Sobota,  5. januar 2019

Vrnitev nazaj cez mejo v gore. Ne veva se kdo in kaj naju je najbolj resilo iz pasti, da nama ni bilo treba odgrizniti tac in pobegniti na najbolj dramaticen nacin cez sever.

Ne Bojano – mene je bilo vseh stirinajst dni v krempljih juznosudanskih varnostnoobvescevalnih organov najbolj groza. Moznosti, da bova koncala spet v tisti “hisi strahov” v Jubi.  Kjer sem okraden kamer in dolarjev, koncal – predno so me izgnali iz drzave – ze dvakrat prej. Tokrat oba skupaj! Pardon – ne skupaj! Ne bi bila skupaj – zenske in moski so tam v v tistih vrocih zatohlih podzemskih hodnikih loceni. Moske  nas vsakic, ko nas ponovno privlecejo odvlecejo nadstropje nizje pod zemljo. Globje v pekel! Se hujse nas obdelujejo, investigirajo, zastrasujejo. Zato, da se ven na ulico v Jebel Barkalu ne slisijo kriki mucenih …

Travmatiziran  sem. Manj kot ti mulci, ki so naju dva tedna nazaj vsi zivcni in nevroticni ustavili in pobrali kamere in potne liste. Manj kot zrtve vojn za nadzor naravnih virov, ki v Sudanu, zdaj dveh Sudanih, pobijajo milijone staroselskih indigenov ze od kar so jih tako hinavsko zapustili kolonialni Anglezi – a tudi sam cutim da nisem vec cisto gladek.

Tudi jaz rabim psihiatra! 

Ki pa ne v tej najbolj razruseni dezeli kjer so skoraj vsi ljudje lacni baje samo eden.

Nikoli ne bom prisel na vrsto! Tudi zato sem zadnje dni zacel nacrtovati beg domov cez sever. 

Bojana je uciteljica in se mora vrniti nazaj k svojim ucencem v Osnovno solo 8.talcev v Logatcu 16.januarja. Na noben nacin ne sme zamuditi. Jaz lahko ostanem se en mesec, doma moram biti sele  nakasneje sele 19. februarja ker imamo ob 13.00.dogovorjen sestanek na Ministrstvu za zdravje, se posebno zato ker se ga bo udelezil tudi vodja nemske organizacije German Emergency Doctors, ki je pripravljena zaceti spet z programom preganjanja gobavosti iz Nubskih in Modrega Nila – le se donacijo rabijo.

Spomnil sem se nasega Suljota. Predlani se je vdal in vrnil nazaj v Kartum. Potem ko se je osem let upiral in od tega sest let zivel z nami v Naklem. Humanitarni kordinator vec uporniskih skupin v Darfurju. Plemenski staresina drugega najstevilcnejsega ljudstva Zaghawa v Severnem Darfurju in ena najbolj spostovanih muslimanskih avtoritet, ki je tudi nam ki smo ga vzljubili zaradi njegove obvladanosti in modrosti postal baba. Nam, ki smo mu pomagali klicati na pomoc za sest milijonov darfurskih beguncev, ki se naprej trpijo brez vsake perpsektive raztreseni po taboriscih v Cadu in Sudanu – po vseh najpomembnejsih institucijah v EU. No, zdaj nam lahko vrne dobro z dobrim.Zdaj morda lahko poklice po svojih mrezah darfurske trgovce, nekdanje bojevnike SLA in JEM, ki jih redno srecujeva vsepovsod po Juznem Sudanu pa tudi v Nubskih gorah v Sudanu in s svojo karizmo prosi in oreprica da naju spravijo cez mejo med Sudanoma brez potnih listov. In potem naprej cez Saharo in cez vse druge meje do Sredoszemskega morja. In se naprej cez morje v Italijo in Slovenijo. Zaghawe so sposobni vsega. Z begunci bi potovala. Z priviligiranimi migranti bi bila najbolj varna …

Ampak Suleimana Jamousa nisem poklical ker je vceraj popoldne pritekel po naju eden od tistih tenkih kot jagulje slokih mladenicev in povedal da je Big Boss prisel. Ne vem zares se koliko je za najino osvoboditev naredil predsednik Sudan People Liberation Movement North Abdel Azis. To je prav tako in se eden od najbolj karizmaticnih moz obeh Sudanov, ki je sredi najvecjega lova na suznje in iztrebljanja staroselcev iz Nubskih gora na visku dezevne dobe avgusta 2000 po radiu poklical moldavske pilote ki so bili edini pripravljen tvegati in se z letalom dobesedno zabiti v blato da so me s dokaznimi posnetki spravili nazaj v svet. Verjamem da se je ta plemeniti moz in eden od zacetnikov upora suznjev v nekdanjem Sudanu zavzel za naju pri svojih nekdanjih sobojevnikih, ki danes zasedajo ministrske stole in ga niso pustili na cedilu potem ko so skupaj dosegli odcepitev od Sudana in s spomocjo botrov v Ameriki in Evropi razglasitev Republike Juzni Sudan. 

Ne vem pa koliko mu je uspelo, tako kot ne veva tudi koliko je uspelo se enemu staremu prijatelju Kon Victor Dimu, nekdanjemu ministru za finance zvezne drzave Wau. Ki mi je  leta 2016, v casu ko je bila vsa drzava zabarikadirana v vojskujoce se fevde, pomagal doseci mejo in skoraj ze tudi Nubske gore – a me je Security v Phariangu nato aretirala in poslala v Jubo. Kon je poklical na pomoc svojega nekdanjega soborca, ki sluzi zdaj kot Pravni svetovalec zdaj ze totalno propadle drzave. 

Ceprav naju zaradi socioloske analize zelo zanima kdo je najbolj zasluzen, da se zdajle odpravljava nazaj k gobavcem v Nubskih gorah, se ne moreva vedeti, ce v resnici ni najvec dosegel dr.Kenda.Ta castitljivi dostojanstveni clovek je sel v svojih 88 letih pred tremi dnevi z nama v razmajanim javnem landroverju v najblizje administrativno sredisce znotraj Juznega Sudana Phariang na policijo in zahteval od mladih nadebudnih oficialcev lepih obrazov iz plemena Dinka, da so poklicali najine mucitelje v Yido in vprasali zakaj naju zadrzujejo na taki misiji. Odgovorili so da nic ni res.

Zato so nas policaji poslali naravnost v  glavno zaklonisce Security. Tam smo srecali samega Big bossa. Najmocnejsi in najbolj bikast je sedel na najbolj ohranjenem plasticnem stolu pod svojim najvecjim in najbolj razvejanim drevesom obkrozen s svojimi ljudmi in divje gledal. Takoj je znorel kako si drznemo. Security deluje na skrivaj. Povsod po svetu se agenti skrivajo in delujejo pod krinko. Mirno yem skusal odgovoriti da smo prisli v skrajni stiski in cistega obupa ker nama je ze en teden nazaj v Yidi obljubil da je primer zakljucen. Namestnik komisarja taborisca in predstavnik nubskih beguncev mora le se napisati uradno pismo v katerem garantira da naju pozna kot humanitarca ki pomagava Nubam v Sudanu in ne upornikom proti vladi Juznega Sudana.

Ampak naslednji ko bi Estephanos Habil moral izrociti pismo je le ta izginil – cel vikend in novoletne praznike ga nisva mogla najti. Verjameva da je Big Boss njemu nalozil nalogo da od naju izpleni odkupnino. Veliko odkupnini. Estephanos je trdil da veliko vec kot 500 $. I  s tem so se strinjali vsi Nube – razen dr.Kende.  Edino dr. Kenda je izjavil da ne smeva podpirati korupcije v Juznem Sudanu. Podkupnine in odkupnine so nezakonite, protiustavne in so najvec krive za zadnjo vojno, ki je od leta 2013 vzela po podatkih OZN vec kot 400.000 zivljenj in pognala z domov vec kot 6 milijonov staroselcev, ki se naprej umirajo. Najbolj brez  vizij in perspektiv pa so ostali mladi ki se oropani tradicionalnih vrednot in hkrati novih sol spreminjajo v take zive mrlice kot ti ki od naju hocejo samo denar za bozicno in novoletni zapitje in zadrogiranje.

Seveda nisem upal govoriti o tem. Z Bojano sva zagovor prepustila dr.Kendi. Ki je z neskoncnim potrpljenjem in mirno kot svetnik odgovorjal na ostra, bolna, sovrazna vprasanja zakaj smo sli na policijo in zakaj naju brani.Od kod poznas ta dva? Kaj delate proti nam? Mi smo Kriznarja izgnali ze 2016 ko smo ga ujeli v Yidi!””Niste me ujeli v Yidi. Tukaj ste me aretirali v Phariangu potem ko sem preckal Juzni Sudan iz Waua in prisel sam sem. Takratni Big boss Mengistu je trdil da bi moral za to pridobiti posebno dovoljenje  Security v Jubi. Kasno posebno dovoljenje?”

Na najbolj kriticni tocki je eden od Big bossovih zagrozil dr.Kendi ce hoce da jih vse Nube izzenejo nazaj v Sudan. 

Samo popolnoma obvladani moz, ki nama je povedal da se boji samo boga, je bil zmozen odragirati na edino pravi nacin. 

Ne veva kaj jim je – stravmatiziranim in paranoicnim primitivnim ljudem pred nami za katere je bilo dva tedna jasno da hocejo samo denar – rekel stari verni musliman. Ne razumeva dovolj delikatnih arabskih besed. Sva pa cutila da je deloval z mirom. S svetim mirom. Z necim kar ne znava se opisati.

Razsli smo se z novo obljubo da naju bodo spustili naslednji dan ko bo Big Boss prispel v Yido. Ce ne naslednji dan pa naslednji naslednji dan. 
Ampak naslednji dan Big Boss ni prispel v begunsko tabirisce. In naslednji nadlednji dan tudi ne.

Vceraj popoldne je prisel in prek svojih valpetov na dvoriscu Security v Yidi sporocil da hoce 200 $.

Dr.Kenda nanu je presenetil da je takoj sprejel ponudbo. “Ce ne bosta takoj placala bosta ostala.”

Nimava casa do konca sedajle povedati kako sva se resila. Pritekli so po naju … na stezi stoji voz za v Nuba.

Oja najlepša noč, 1. januar 2019,  7.00 am:

Ne veva kako ste proslavljali prvo polnoc leta 2019 vi in ostalih nekaj vec kot sedem miliard soljudi po povrhnici okoli planeta. Tukaj v taboriscu beguncev iz Nubskih gora na meji med obema Sudanoma ni televizij, radija, casopisov in revij in knjig in nobene knjigarne in knjiznice. Tale internet kradeva iz ameriske protestantske humanitarne  organizacije tako, da se skrivava v temi ponoci ob vhodu in na skrivaj vleceva signal  cez ograjo.Pasword nama je na skrivaj zaupala Samaritanka takrat –  se preden se je zacela ta nova zadnja kalvarija – ko so naju edini trije Samaritani ki niso sli na bozicni dopust se nekako tolerirali prihajati  napajalti najine baterije na njihovem solarnem. Tam sva pila razkuzeno vodo in jedla kar je ostalo v loncih potem, ko so vsi povecerjali – dokler naju namestnik vodje SP iz Eritreje, ki e bil morda prav zato, ker ni mogel na dopust  tako siten, da je trdil da mu nova uredba prepoveduje dati pasword gostom zato ker so s pomocjo njih dobivali pasword tudi begunci, ki so tako mnozicno vlekli signal od zunaj s steze cez ograjo, da je zaradi preobremenitve sistem postal nefunkcionalen ponoci in podnevi – odkril na ekranu, da sva na mailu in  odgovor kdo nama je dal pasword.

In jaz sem po nekaj minutah zaslisevanja izdal. In zdaj se ne upam vec pojavit pred ocmi nikogar vec tam, ker me je sram. Bojim se da je tista oseba, ki nama je zaupala in pomagala s paswordom ze brcnjena iz organizacije in brez sluzbe in edine place, ki tod edina omogoca razmeroma lagodno prezivetje sirse druzine.Pocasi naju zmaguje nekaj kar tlaci begunce. Gnusim se samemu sebi. Vse bolj me zmaguje obcutek, da nic ne moreva. Da ni alternative, kot nama je vceraj izrekel da se pocuti Juma, mlad, postaven, lep  nubski fant, ki nama je prihitel na pomoc iz sosednjega nubskega begunskega taborisca Ajuang Tok. Tri dni naju je vodil po taboriscu Yida, ki je v primerjavi z novim taboriscem Anuang Tok, kamor je  zadnja leta OZN uspelo preseliti vecino beguncev,  v resnici zgolj eno samo revno smetisce in odpad z okoli sesdeset tisoc soljudmi vred.  Hodil je z nama od Poncija do Pilata iz begunskega sveta, prevajal in naju uvajal v real politiko odnosov v taboriscu. Svetoval nama je predvsem naj bova pohlevna, ker da bova samo tako kaj dosegla. V soboto dopoldne po pogovoru s namestnikom komisarja Estafanom pa je kar naenkrat tako kot vsi tudi sam zacel trditi, da bova morala placati odkupnino ce bova hotela kamere nazaj. Koliko?  Vsaj  500 $!

 To trdijo zdaj vsi najini simlatizerji. Vse je v to preprical Nuba Estefanos. Vsi, razen – razen doktorja Kende. 88 let starega nubskega specialista za tropske bolezni in zdravilne rastline, ki se se naprej zanasa , da naju bo resil Chairman in poveljnih nubske uporniske vojske SPLA North Abdel Aziz osebno. Abdel Azizu sva poslala posto prek sekretarja za izobrazeva v pisarni nubske organizacije za samopomoc v Jubi, ki nama je izdala dovoljenje za potovanje na ozemlja pod nadzorom Sudan People Liberation Army, ki jo vodi najin stari prijatelj. Zdaj cakava odgovor. Ti Nube, ki se niso pustili preseliti Ajuang Tok zato, ker se cutijo bolj varne tukaj – cisto blizu tam je garnizon sudanske vojske, ki nadzira poti beguncev iz gora – so izgubili status beguncev. Njihovi otroci niso upraviceni do sol,i, ne dobijo odej, niti mrez proti komarjem, zdravil in oblek.

Agencija OZN za begunce UNHCR jih ne sciti pred gostujoco skupnostjo Dinka. Nubska dekleta in zene sciti pred posiljstvi Dink uprorniska vojska SPLA North, ki se jih edino bojijo. Tudi zato begunske druzine vztrajajo tukaj. Ampak ravnotezje med  nubsko vojsko in vojsko Dink je tako ranljivo, da si namestnik nubskega komisarja Estephanos ne upa potegniti se za naju.Mogoce pa je da tudi on hoce delez od najine odkupnine.Tudi Nube niso vec to kar so bili. Kar nekaj teh nekdaj tako zavzetih in idealisticnih navdusencev so se – potem ko so prisli v stik z Evropejci in Americani v humanitarnih organizacijah, ki so med premirjem 2002 – 2011 smele delovati v Nubskih gorah po zacetku nove vojne do danes pa v begunskih taboriscih v  Juznem Sudanu – nalezli istih vrednot in se spridili  kot tisti, ki zdaj trohnijo v Kartumu ali Nairobiju in Kampali. Nekateri so dosegli tudi Ameriko in Avstralijo in tam skupaj z Dinkami in Nueri smradijo druzbene odnose in zahtevajo vse vec in vec.

K sreci so v Yidi ostali tudi mongolski vojaki. Mongolski vojaki pod modrimi celadami in v popolni bojni opremi strazijo bazo OZN. Sredi barak za visoko kovinsko ograjo z zico z ziletkami, ki obkroza najvecjo utrdbo v begunskem taboriscu, se stoji cudoviti stolp iz skatlastih kovinskih nosilcev. Na vrhu tega stolpa vsako noc sveti prekrasna rdeca luc. To je trnasmiter mobilnega omrezja Zain, ki vcasih – odvisno iz katere smeri piha veter – dela. Preko te luci lahko kliceva vsepovsod v Juznem Sudanu. Ne pa v ven v svet.To luc sva izkoristila, da sva obvestila vse prijatelje in simpatizerje v Juznem Sudanu. To so ti s katerimi sva sodelovala zadnja leta v zavzemanju, da bi posvetila s podobnimi lucmi na kamerah v temo vsesplosne arogance in ignorance v Sudanu. To niso agenti obvescevalnih sluzb – kar naju sumijo v Juznosudanski  National Security – ampak tudi sami zatirani in preganjani in izdani in zlorabljeni. In nama verjamejo, da se izpostavljava mrhovinarjem v tej ashole zato, da bi dobavila trohnecim v Nubskih gorah zdravila proti gobavosti.Zdaj cakava, kaj bodo uspeli doseci.Bojana me sciti, da me ne odpeljejo spet nazaj v tisto “hiso duhov” v Jubi, kjer so me ze dvakrat okradli in izgnali. 

Zaradi vseh teh okoliscin sva midva tudi letos  silvestrovala nekoliko drugace kot vecina vas sedem miliard. In  tako sva cisto po nakljucju v najini postelji pod svobodnimi zvezdami v precudovitem hladnem vetru pred najino koco na dvoriscu nubske organizacije za samopomoc tukaj v Yidi odkrila, kar vam zdaj  vsem razvajenim in ze vsega sitim in navelicanim priporocava in poklanjava za Novo leto.

Advertisement: Spice sex! Spicy sex! Red hot chili paper sex!Best! Number one! First night in a New Year! First night with chili! 2019 first night – night with chili!For jung and adults. For ewheryone! For the  ones over 64 a specialy!Instructions:.Put your chili in your pocket  of your pants and go sleap in your bed with your wife. Do not pull your pents down until late. Do not tell her. She must not know.Chili all over bed. Chili ewherywhere. It will work garanted! Chili!Chili!

Zjutraj sva imela riti rdece  kot tiste opice …

Zadnje novice

Sorodne vsebine